Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :
Peter Jacob og familien hans bor i en enebolig fra 1942 med isolert loft og solfangere på taket.

Peter Jacob og familien hans bor i en enebolig fra 1942 med isolert loft og solfangere på taket.

Bli energismart

Å være energismart handler om å bruke energien mest mulig effektivt, og til det formålet der den gjør mest nytte og har minst konsekvenser.

All energiproduksjon og alt energiforbruk har negative konsekvenser for naturen. De fleste leddene i prosessen fra energikilde til energitjeneste har konsekvenser for klima og naturmangfold. Noen energiformer krever større inngrep, og har mer alvorlige konsekvenser enn andre.

 

I Norge er vi vant til å oppfatte elektrisitet som ren energi, men Norge er del av et nordisk kraftmarked der elektrisk kraft kontinuerlig føres over landegrensene. Dette betyr at utslippene knyttet til forbruk av elektrisitet i Norge bør beregnes ut fra en nordisk standard. Hver kilowattime elektrisitet vi bruker medfører gjennomsnittlig utslipp av rundt 107 gram CO2. Reduserer du energifobruket, sparer du både CO2-utslipp og penger.

 

Av alle energiformer er den energien vi har klart å spare aller mest verdifull. Fordi den allerede er blitt produsert har den ingen ekstra negative miljøkonsekvenser, og fordi den allerede er i strømnettet har den heller ikke noe energitap.


Bygg og boliger står for hele 40 prosent av energibruken og 50 prosent av elektrisitetsbruken i Norge.

Det er klart at vi kan bruke denne energien mer effektivt!


Er du som gjennomsnittet, bruker du ca 23 000 kilowattimer i året. Av dette går rundt 60 prosent til oppvarming av rom, 15 prosent brukes til varmtvann, mens lys, matlaging og elektriske apparater står for de siste 25 prosentene.

 

Ved å bli energismart kan du være med på å spare mer energi enn det Norges største kraftverk klarer å produsere!

 

 

1. Ta kontroll over energiforbruket

Vet du hvor mye energi du bruker?

Oversikt over eget energiforbruk er det første skrittet. Mye handler om bevissthet. Opp til en tredjedel av energisparepotensialet i en bolig handler om hvordan boligen faktisk brukes. 

 

Legg en slagplan

Alle boliger har behov for vedlikehold, og her er det lurt for oss boligeiere å ha en systematisk og helhetlig tilnærming. Legg langsiktige planer, og la energismarte oppgraderinger av boligen være en del av disse planene. Når du uansett må gjøre oppgraderinger, velg energismarte løsninger. Ofte vil det være tiår til neste gang du har muligheten til det igjen.

 

Kan du styre energiforbruket bedre?

Ved hjelp av alt fra helt enkle "av-og-på"-brytere og timere til kompleks smarthus-teknologi er det mulig å styre energiforbruket i boligen. Da er det enklere å bare bruke energi der hvor du trenger den, når du faktisk trenger den, og ikke ellers.

 

Les mer om planlegging av energismarte tiltak.

 

 

2. Stopp energilekkasjene

Hvor godt er det isolert og tettet rundt dører og vinduer?

Luftlekkasjer rundt vinduer og dører er ubehagelige og kostbare. Nye tetningslister koster lite, er enkle å montere, og kan ha svært mye å si for energiforbruket i boligen. Er det fortsatt trekkfullt etter at nye tetningslister er montert kan det være nødvendig å fjerne karmene og isolere bedre rundt viduene og dører. 

Les mer om montering av tetningslister og isolering rundt vinduer og dører.

 

 

Er vinduene i boligen gamle?

Det kan også være på tide å erstatte gamle vinduer med nye. Det er stor forskjell på isolasjonsvedien (u-verdi) til vinduer som lages i dag, og som ble laget for 30 - 40 år siden. Vinduer som er eldre enn 20 år kan skiftes med god samvittighet.

Les mer om energismarte vinduer.

 

 

Er det isolert godt mot taket?

Er boligen din uisolert mot kaldloft er det utrolig mye energi å spare på å isolere med isolasjonsmatter eller ved å få isolasjonsmasse blåst inn. Det er også energismart å utbedre isolasjonen selv om det er isolert fra før. Isolasjonstykkelse på 30 cm er fornuftig mot taket.

Les mer om etterisolering av loft.

 

 

Bør du etterisolere veggene i boligen?

Mange boliger har betydelige varmetap gjennom veggene. Det er en stor jobb å etterisolere, men det kan være verdt innsatsen. Oftest vil det være enklest å isolere utvendig, men det er også mulig å isolere innvendig. Når du uansett skal skifte kledning eller utbedre fasaden bør du også etterisolere. Da er merkostnaden mye lavere.

Les mer om etterisolering av vegger.

 

 

 

3. Velg fornybar oppvarming

Har du oljefyr eller el-kassett?
Reduser energiforbruket og klimagassutslippene mye ved å velge en mer energismart løsning. Oljefyr og el-kassett er tilknyttet et vannbårent varmeanlegg og kan erstattes med luft/vann-varmepumpe, bergvarmepumpe, sjøvarmepumpe eller jordvarmepumpe. Bioenergi i form av pellets- eller vedkjel er også gode alternativer. Solfangere og/eller vedovn med vannkappe kan være gode supplementer. Les mer om å erstatte oljefyr.

 

 

Har du elektriske panelovner?
Velg en mer energismart løsning, som luft-luft-varmepumpe eller pelletskamin. Bor du utenfor bykjernen er det energismart å investere i en rentbrennende vedovn til de kaldeste dagene. Kmbiner gjerne flere oppvarmingsløsninger.

 

Har du gammeldags vedovn eller parafinkamin?
Velg en mer energismart og klimavennlig løsning, erstatt vedovnen eller parafinkaminen med en rentbrennende vedovn, eller en pelletskamin. En luft-luftvarmepumpe er et godt alternativ til grunnvarmen i boligen. Les mer om å erstatte parafinkamin.

 

Bør varmtvannstanken skiftes ut?
Har du tak som er vendt mot syd eller sydvest og en gammel varmtvannstank, ligger alt til rette for at du kan bytte varmtvannstanken ut med en multifunksjonstank, og installere et lite solfangeranlegg til oppvarming av varmtvannet ditt. Les mer om solvarme.

 

 

4. Gjenbruk varmen

 

Hvordan er ventilasjonen i boligen?

Må du åpne vinduene, har du åpne ventiler, eller har du mekanisk ventilasjon som ikke gjenvinner varmen? Da kan det være mye energi å spare på å velge ventilasjon med varmegjenvinning.

Les mer om ventilasjon.

 

 

Kan du gjenvinne varmtvann?

De fleste boliger har et høyt forbruk av varmtvann, og kan spare mye  energi på å som kan gjenvinne varmt avløpsvann fra f.eks dusjen.

Les mer om varmegjenvinning av varmtvann.

 

 

 

5. Velg energismarte produkter

Naturvernforbundet har i samarbeid med det internasjonale prosjektet TopTen laget en kjøpsguide, "Energismart", som hjelper med å finne de elektroniske produktene som gir deg lavest strømregning.

 

energismaImagert.no finner du de 10 mest effektive produktene på det norske markedet etter kategoriene: kjøleskap, fryser, kombiskap, vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin, tv og LED-pærer.

 

 

 

 

 

Samarbeidspartnere

Annonse

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy