Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

2. Hva er typiske oljefyrte oppvarmingsløsninger?

De fleste oljefyrte oppvarmingsløsninger ble installert fra 1950 til -70 tallet. Noen også senere. Da var oljefyring både moderne og rimelig, og ingen snakket om forurensing eller klimaendringer. Det finnes to hovedtyper oljefyrte oppvarmingsløsninger, oljefyrte ildsteder og oljefyrte varmeanlegg.

 

Oljefyrte ildsteder:

Ildsteder med potte- og vekebrennere som brenner olje eller parafin. Det kan være snakk om kaminer, ovner og innsatser, eller kombinerte ildsteder for både olje og ved.

Dette er punktoppvarmingskilder, eller enkeltstående varmekilder som varmer opp luften i boligen fra et punkt. Boligen har andre oppvarmingskilder i tillegg.

 

(Bildet viser en parafinovn fra Jøtul. Foto: Akershusbasen/Digitalt Museum)

 

Oljefyrte anlegg:


Omfatter alle typer varmeanlegg der en oljebrenner varmer vann i en kjel. Varmen fordeles til boligen gjennom et vannbårent varmedistribusjonsanlegg med varmeavgivere som radiatorer, gulvvarme eller viftekonvektorer. Det finnes også oljefyrte varmluftsanlegg, der varmen fordeles via luften gjennom et kanalsystem i boligen.

Dette er sentralvarmeanlegg, som kan dekke hele boligens behov for oppvarming av arealer og varmtvann. Disse anleggene gir boligeier en enorm fleksibilitet i henhold til valg av energikilde. I prinsippet kan det benyttes et mangfold av ulike energikilder.

 

(Bildet viser et oljefyringsanlegg fra 1950 talet. Fotograf: Boligeier/Oljefri)

 

Utfordringer ved oljefyrte oppvarmingsløsninger:

I tillegg til å gi klimagassutslipp og lekkasjefare fra nedgravde oljetanker, er de fleste oljefyrer gamle og ineffektive. Typiske utfordringer er:

    - Overdimensjonerte anlegg (gir lavere virkningsgrad)

    - Mangel på behovsstyring (gir høyere varmeproduksjon enn nødvendig)

    - Dårlig isolert anlegg og distribusjonssystem (gir varmetap)

    - Dårlig vedlikehold (gir ufullstendig forbrenning og dårligere virkningsgrad)

 

I tillegg til dette er prisen på fossil fyringsolje høy - over 10 kroner literen. Dette gir en energikostnad på over 1 kr/kWh. Når energi- og varmetap regnes med blir den reelle energikostnaden 30 -50 % høyere.

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy