Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :
Stein Erik Greve og Jon Askeland,  ordfører på Radøy

Stein Erik Greve og Jon Askeland ordfører på Radøy. Foto: Silje Østerbø

Varmes av skogen

Boligen på småbruket til Stein Erik Greve på Manger varmes nå bare opp av ved. I kjelleren står en vedkjel og to store vanntanker som varmer opp hele huset.

- Jeg liker å jobbe med ved, forteller Stein Erik Greve. Og det trengs mye ved for å holde boligen varm i løpet av et helt år. Rundt 10 mål med ved går med. Til gjengjeld har husholdningen et ekstremt lavt strømforbruk. De er nesten helt selvforsynt med lokal og grønn energi.

 

ved for ett år lagres her
ved for ett år lagres her. Fotograf: Silje Østerbø

Her oppbevares veden. Før fyringssesongen fyller veden hele høyden fra gulv til tak, ca 24 m3, nå er det ikke mye igjen.

 

Produserer varmtvann

I motsetning til en vedovn gir vedkjelen varme til hele boligen. Kjelen varmer opp vann som lagres i store varmtvannstanker. Varmen fordeles til boligen via radiatorer, og gir en jevn og behagelig varme. Den kan også brukes til å varme forbruksvannet.

 

Svein Nævdal i Lindås rør og sanitær AS har bygget flere slike anlegg:

 

- Vedkjelen er driftssikker og enkel å ha med å gjøre. Den kan varme opp alt fra boliger til større bygninger. I tillegg til dette fyrer du med miljøvennlig og kortreist brensel, forteller han.

 

Men løsningen må tilpasses bygningen og dem som bor der.

 

- Bygninger er forskjellige og folk har forskjellige behov. Derfor blir alltid denne typen anlegg litt forskjellige. Vi installerer også en elektrisk sikkerhetsløsning, som kan kobles inn automatisk for de periodene man ikke har mulighet til å fyre med ved, sier han. -Vi har også installert noen anlegg som kombinerer både ved og varmepumpe, legger Nævdal til.

 

Et komplett anlegg ligger på rundt 200 000 kroner hvis boligen har vannbåren varme. Må dette må installeres i tillegg blir kostnaden høyere. Har man tilgang på egen ved vil investeringen likevel fort lønne seg.

 

Image
Fotograf: Silje Østerbø

Vedkjelen varmer opp vann som lagres i store varmtvannstanker.

 

Hugger veden selv

Stein Erik Greve fyller trillebåren opp med ved. Dette tilsvarer et ilegg forteller han. I kalde perioder fyrer han rundt en gang om dagen:

 

- Dette er ikke vanskelig, men det krever litt tid og innsats. Han tenner opp med avispapir og småved, før han fyller opp kjelen med ved. Etter en halvtime må han endre litt på innstillingene. Deretter brenner veden opp av seg selv.

 

Brenselet hugger han selv.

- Det er arbeidskrevende, men samtidig er det håndterbart. Jeg har litt egen skog, og så får jeg hugge andres. Jeg har aldri hatt problem med å få tak i brensel, sier han.

 

Greve har måttet gjøre mange grep for å kunne bruke ved som oppvarmingsløsning på denne måten. Den game krypkjelleren ble gravd ut for å få plass til både vedkjel og varmtvannstanker. De måtte også legge vannbåren varme i huset. På sikt kan han bruke vedkjelen til å varme opp stallen i bygget ved siden av også.

 

En løsning for flere

Ordfører Jon Askeland tror dette er en løsning som kan være godt egnet for flere Nordhordlendinger, spesielt de som har gårdsbruk og skjøtter egen skog.

 

- Det er ikke mangel på skog på Radøy, snarere tvert imot sier Askeland, og er du skogeier eller gårdbruker er dette en løsning som kan gi varme til både bolig, fjøs og stall. Jeg tror at dette er en løsning som kan passe for flere.

 

Sammen med Naturvernforbundet Hordaland og Lindås kommune er Radøy med på klimaprosjektet Oljefri Nordhordland, og ønsker legge til rette for at flere kan ta i bruk fornybar oppvarming.

 

- Gjennom oljefriprosjektet bidrar vi til å gjøre det lettere å erstatte fossil oljefyring med fornybar energi, eller bare spare strøm, sier Askeland.

 

For å gjøre det så trygt og enkelt som mulig å erstatte oljefyring, samarbeider Oljefri med lokale bedrifter som Lindås Rør og Sanitær AS, som er eksperter på fornybare oppvarmingsløsninger. Man trenger ikke ha oljefyring for å bruke nettsiden oljefri.no.

 

Få økonomisk støtte

Enova gir gjennom Enovatilskuddet økonomisk støtte til installasjon av vedkjel og andre fornybare oppvarmingsløsninger basert på vannbåren varme. Du kan få tilbake 25% av totalkostnaden opp til 15 000 kroner om du investerer i en vedkjel.

 

Oljefri var på besøk hos Stein Erik Greve 21. april 2015.

 

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy