Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :
Dag Arne Høystad: Start med å spørre deg selv om du har lyst til å fyre for kråka.

Dag Arne Høystad: Start med å spørre deg selv om du har lyst til å fyre for kråka. Foto: Stein Leidal

Vil redusere strømforbruket med 90 prosent

Av og til må man prøve å leve som man lærer. Naturvernforbundets Dag Arne Høystad har satt seg som mål å redusere strømforbruket hjemme med 90 prosent. I en artikkelserie i Natur og Miljø og på dette nettstedet deler han sine erfaringer.

 

Skrevet av: Dag Arne Høystad

 

Her kan du lese om arbeidet med å redusere strømforbruket i et gammelt hus. Vi overtok huset i 1998. Selv med sparsomme vaner kom strømforbruket på over 40.000 kWh/år. Redusert energiforbruk, og strømforbruk spesielt, er lagt inn som ett viktig premiss i oppussing og modernisering. Vi har skjønt at man må være standhaftig og aktivt kunnskapssøkende for å oppnå en standard ut over den vanlige strømslukende standarden. Her vil vi fortløpende dele våre erfaringer. Så langt er strømforbruket redusert med 50 prosent.

 

Hva er et rimelig strømforbruk?
Bør et høyt forbruk av strøm tynge på samvittigheten? Er det bærekraftig å svi av 40.000 kWh? Jeg mener at svaret er nei, til det siste. Ikke er det nødvendig eller økonomisk heller. Kanskje er det samvittigheten, kanskje er det den tekniske utfordringen, uansett – strømforbruket skal ned uten at vi skal ha det mørkt og kaldt av den grunn.

 

Norge har verdens høyeste strømforbruk per person. Historisk er dette knyttet til kraftkrevende industri, men etter hvert har strømforbruket i bygg blitt størst. Rikelig tilgang på billig strøm har gjort av vi baserer oss på elektrisk oppvarming som ingen andre. Faktisk forbrukes omlag 50 prosent av strømmen i bygg.

 

Strøm til oppvarming er sløsing
Strøm er en energiform av høyeste kvalitet. Den kan brukes til lys, motorer, PCer og til å smelte metaller. Strøm kan produseres med ulike energikilder. Det aller meste produseres i ulike typer varmekraftverk der termisk energi omgjøres til strøm. Av varmeenergien som er tilgjengelig i brenselet er det bare 30-50 prosent som blir omgjort til strøm. Å bruke strøm til oppvarming av hus og varmtvann er derfor en enorm sløsning med energi. Det jeg ikke bruker i mitt hus kan eksportens direkte eller indirekte i form av industriprodukter og dermed gi store utslippsreduksjoner

 

Om huset
Huset har en samlet boligflate på 220 m2 foredlet på en gammel del (ca1905) ,og en påbygd generasjonsbolig fra 1973. Når vi flyttet inn i 1998 var isolasjon omtrent som opprinnelig. Det var installert en kombinert olje/ved/el kjele og vannbåren varme i form av radiatorer. Det var også en liten peis i stua. Sokkeletasje m bad har el varmekabler i gulv. Energiforbruket var i utgangspunktet ca 40.000 kWh/år. Dette er noe lavere enn man kunne forvente. Dette skyldes trolig forsiktig oppvarming med flere rom som ikke ble fullt oppvarmet vintertid. Huset hadde et generelt behov for oppussing og modernisering.

 

90 prosent reduksjon i strømforbruket
Det er ingen tvil om at det er unødvendig å svi av 40.000 kWh i en enebolig. Uten helt å vite hvordan det skulle realisert satte jeg som mål å redusere strømforbruket med 90prosent. Det høres mye ut, men er ikke nødvendigvis så veldig vanskelig. Selv 4.000 kWh/år regnes i Danmark som nokså høyt strømforbruk for en familie. Så når oppvarming av rom og vann gjøres med andreenergiformer, er det mer enn nok igjen til å dekke det som man må ha strøm til.

 

Jeg har ikke noen bestemt tidsfrist for å innfri målet. De fleste tiltakene må gjøres sammen med normaloppussing og vedlikehold.

 

Hva kan jeg gjøre – og hvordan komme i gang?
Som miljøaktivist har jeg i mange år har interessert meg for alternative energikilder, hadde jeg en hvis peiling på hva jeg ville ha. Det har imidlertid vist seg krevende å gå fra ide til handling. Mange tekniske og systemmessige løsninger er ikke hyllevare og vanskelig for en enkelt huseier å finne ut av. Håndverkere og rådgivere har overraskende lite å bidra med straks man vil gå litt utover det som er standard byggforskrifter av 1997. Den som vil ha noe mer må være sikker i sin sak for å kunne overprøve byggmesterens ”vi pleier å gjøre det slik”. Uten mange eksempler å se på i nabolaget eller andre ressurser å dra på har det blitt mange timer på Internett. Mye inspirasjon, utstyr og erfaring er hentet fra nabolandene.

 

 

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy