Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Energismarte vinduer

Å skifte vinduer vil ofte være det mest energismarte tiltaket du kan gjøre. Det er enorm forskjell på isolasjonsvedien til vinduer som lages i dag, og som ble laget for 30 - 40 år siden. Vinduer som er eldre enn 20 år kan derfor skiftes med god samvittighet.

Selv om vinduene ofte bare utgjør mellom 5 og 10 prosent av boligens flater, kan de står for over 40 prosent av varmetapet. En bolig med små vindusflater har mindre varmetap enn boliger med store vindusflater.

 

Vinduer slipper også solvarme inn til boligen. Derfor bør de være plassert på en slik måte at de utnytter denne solenergien så godt som mulig og gjør varmetapet minst mulig.

 

U-verdien på vinduene, forteller hvor godt vinduene isolerer. Jo lavere U-verdi, jo mindre varme transporteres gjennom vinduet, og jo mer energieffektive er de. Det er vanlig å beregne at hver tiendedel vinduets U-verdi reduseres gir en årlig energibesparelse på 10 kWh per m2 vindusareal. Les mer om U-verdi her.

 

Mange boliger har doble isolerglassvinduer fra 60- og 70-tallet, eller løsninger med innerglass i egen ramme. Eldre vinduer med enkelt, vanlig glass har en U-verdi på rundt 5,0, mens doble glass ligger på mellom 2,4 og 2,6. Til sammenligning har de fleste produsentene i dag vinduer med u-verdi på under 0,7 (dagens krav er u-verdi på 1,2). Slike vinduer har tre lag glass fylt med kryptonngass og isolert karm, og har minimale varmetap.

 

I en gjennomsnittlig bolig vil man fort kunne redusere energiforbruket med mellom 2000 og 4500 kWh i året ved å bytte til energieffektive vinduer. Det er et energismart tiltak som monner.

 

Prisen på 3-lags energiglass ligger på rundt 5 000 kr pr m2.

 

 

Skifte vinduer per m2 hele boligen (27 m2 vindusareal)
Bytte gamle 2-lagsvinduer med trelags vinduer med energiglass (dagens energikrav U-verdi 1,2) 120 kWh/år 3240 kWh/år
Bytte gamle 2-lagsvinduer  med trelags vinduer med energiglass (passivhusstandard u-verdi 0,8) 180kWh/år 4860 kWh/år
Kilde: Enova, *beregningen gjelder en gjennomsnittsbolig på 150 m2. Investeringen er ikke tatt med i regnestykket.

 

 

 

Samarbeidspartnere

Annonse

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy