Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Etterisolering av tak og loft

Har boligen kaldt loft? Da er det både enkelt, og ofte mye energi og penger å spare på å etterisolere. Varm luft stiger, og det er energismart å ha et godt isolert tak, som hindrer varmetap til omgivelsene.

På begynnelsen av 1960-tallet ble det vanlig å bygge hus med fabrikkfremstilte W-takstoler. Krypeloft i hus fra 1960 - 1980-tallet har ofte ikke mer enn 10-15 cm isolasjon i tak. I forhold til dagens standard er disse takene for dårlig isolert, og det lønner seg å etterisolere disse husene.

 

Å etterisolere kalde loft er enkelt å utføre. For å hindre varmetap fra rommet under, er det enkelt og effektivt å øke isolasjonstykkelsen i loftsbjelkelaget.

 

Total isolasjonstykkelse bør komme opp mot 30 - 35 cm, og dermed være på nivå med byggeforskriftene for nye boliger.

 

Så mye energi kan du spare på å etterisolere tak/loft:

 

Etterisolering av tak per m2 hele boligen (100 m2 takareal)*
Etterisolering av tak/kaldloft ved å øke isolasjonsmengden fra 10 cm til 30 cm 23 kWh/år 2300 kWh/år
Kilde: Enova *gjelder for en gjennomsnittsbolig med areal på ca 150 m2

 

 

Etterisoasjon ved bruk av isolasjonsmatter

Standard isolasjonsmatter er tilpasset en avstand på 60 cm mellom bjelkene. Er avstanden større eller mindre må isolasjonen skjæres til.

 

Isolasjonsmatter legges i to lag. Det første laget legges i hulrommet mellom bjelkelaget. Om gammel isolasjon er skadet, sammenpresset, eller ikke ligger, bør den byttes ut. Det neste laget legger du på tvers av bjelkene.

 

Sammenpresset isolasjon isolerer dårligere. Unngå å tråkke i isolasjonen, legg ut planker der du skal jobbe.

 

Husk at kalde loft skal ha lufting langs ytterveggene på minst 5 cm. For å hindre kald luft å trenge inn i isolasjonen er det vanlig å ha en vindsperre, enten integrert i selve isolasjonen, eller ved å legge ca 1 meter med vindsperre fra yttervegg/raft inn i rommet.

 

Her er Sintef-byggforsk sin fremgangsmåte med illustrasjoner for energismart etterisolering av kaldloft.

 

 

Etterisolasjon ved bruk av innblåsning

Du kan også få isolasjon blåst ut over bjelkelaget i takkonstruksjonen. Innblåst isolasjon gir god tilslutning rundt takstolenes gurter og staver. Ute ved raftet skal laftepappen trekkes lenger opp enn ved bruk av plater/matter. For å sikre at loftet kan inspiseres uten at det blir tråkk i isolasjonen, bør den alltid beskyttes med en oppforet gangbane i midtfeltet.

 

 

Har boligen skråtak på loftet, eller ønsker du å innrede loftsrom?

Da er det mer omfattende å etterisolere, men det kan likevel være en god investering. Det er energismart å etterisolere i henhold til dagens isolasjonskrav. Planlegger du å gjøre jobben selv finner du informasjon om fremgangsmåte hos de fleste leverandører av isolasjonsmateriell. Pass på at du får tilstrekkelig lufting mellom isolasjon/vindsperre og takkonstruksjonen.

 

 

Viktig å huske på når du skal etterisolere

Når man utbedrer isolasjonsevnen i et eksisterende bygg må man spille på lag med byggets egne prinsipper, og velge metoder og materialer som ikke gir fremtidige fuktskader. 

 

En tettere og bedre isolert bolig vil samtidig få et økt behov for ventilasjon. Dette noe du må du ta høyde for når du etterisolerer og tetter luftlekkasjer.

 

Det finnes ulike isolasjonsmaterialer på markedet. I Norge er mineralull og glassull vanligst, men det er også mer miljøvennlige isolasjonsmaterialer av cellulose og trefiber på markedet. Her kan du lese mer om forskjellige isolasjonsmaterialer.

 

Samarbeidspartnere

Annonse

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy