Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Finn varmetapet

Termografi og trykktesting avdekker hvor boligen har varmetap og utettheter.

Med termografering og trykktesting kan du få svar på hvor tett boligen din er, og hvor varmen forsvinner ut. Dette kan være nyttig informasjon hvis du vurderer oppussing eller rehabilitering. Ved kjøp og salg av bolig er det også en god dokumentasjon på hvor energieffekiv boligen er og om håndverket er forskriftsmessig utført.

 

Termografering og trykktesting koster ifølge Enova mellom 10 000 og 20 000 kroner, avhengig av boligens utforming og hvor omfattende rapportering du ønsker.

 

Termografering

Feil og mangler inne i veggene, som dårlig montert vindsperre, kan være vanskelig å oppdage. Samtidig kan denne typen feil ha stor betydning for boligens komfort, inneklima og økonomi.

 

I enkelte boliger trekker det så mye at man kjenner hvor luftlekkaskjen er størst. Det kan også testes ved å føre et tent stearinlys langs de sannsynlige områdene, som gulvlister og vinduer. Dersom du vil ha en mer nøyaktig dokumentasjon på hvor og hvor mye det lekker fra boligen din, kan løsningen være å termografere boligen.

 

Termografier er bilder som viser temperaturforskjeller. Kameraet fanger ikke lysstråler, men infrarød varmestråling. Det er mulig å regne den infrarøde strålingen om til temperaturer.

 

Slik finner man de områdene i boligen der varmetapet er størst, og hvor stor temperaturforskjellen er. Termograferingen kan hjelpe deg å finne ut hvilke utbedringstiltak i boligen som er mest effektive og vil gi deg den største gevinsten i form av redusert energibehov.

 

De vanligste områdene for luftlekkasjer er rundt vinduer, skorstein, dører og takvinduer. Dette kan skyldes dårlig isolasjon eller utette vindsperrer. Såkalte kuldebroer kan også lede kulde inn i bygget. Kuldebroer er deler av bygningskonstruksjonen, for eksempel av betong eller metall, som leder kulde i langt større grad enn den øvrige konstruksjonen.

 

Termografering kan også avdekke overoppheting av elektriske anlegg, påvise fuktskader og vannlekkasjer, vise tilstanden og varmefordelingen til varmekabler, vannbåren gulvvarme, takvarme og sentralfyringsanlegg. Termografi kan også brukes for å kontrollere det elektriske anlegget eller oppvarmingssystemer (varmekabler, systemer for vannbåren varme og lignende).

 

Termografering er lettest å gjennomføre i høst- eller vinterhalvåret, fordi det må det være 15 graders forskjell mellom inne- og utetemperatur.

 

 

Oljefri.no samarbeider med bedrifter som kan termografere og trykkteste din bolig. Fyll ut skjemaet til høyre, og kryss av for energisjekk under "ønskede løsninger". (Tjenesten kun tilgjengelig i enkelte deler av landet.)

 

Les mer om termografering hos Enova og Forbrukerrådet.

 

Trykktesting

Ved å skape undertrykk i boligen avdekkes det gjennom trykktesting hvor store luftlekkasjer den har. For å oppnå dette undertrykket festes en vifte til ytterdøren, som blåser luften i boligen ut.

 

Teknisk forskrift stiller krav til nye boligers tetthet. Tillatt luftlekkasje måles i hvor mange ganger bygningens volum skiftes ut i løpet av én time ved en trykkforskjell tilsvarende at det blåser ca 9 m/s, eller frisk bris. Anbefalingene fra 1997 var 1,5 luftvekslinger for bygninger over to etasjer og 4,0 luftvekslinger for småhus og rekkehus. Nye krav er 2,5 luftvekslinger per time for småhus og 1,5 for boligblokk. Med gode ventilasjonsløsninger kan man legge antall luftvekslinger på enda lavere nivå.

 

Tetthetstallet for boligen finner man ved å skape undertrykk i boligen:

  • Alle vinduer, dører og andre åpninger lukkes. Mekanisk avtrekk teipes. 
  • Det monteres en vifte i en utgangsdør. Viften skaper undertrykk på ca 50 Pa (Pascal) ved å blåse luft ut av boligen.  
  • Utstyret måler hvor mange kubikkmeter med luft som må suges ut per time for å oppnå dette trykket. Jo mer luft man må suge ut for å skape undertrykket, desto større lekkasje har bygningen. 
  • Lekkasjetallet finner man ved å dele luftmengden som suges ut med boligens volum.

 

http://oljefri.no/getfile.php/Oljefri.no/termografi.jpg%20%28articledisplay%29.jpg

Samarbeidspartnere

Annonse

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy