Søk

Meny

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Før du investerer

Planlegger du å investere i luft/luft-varmepumpe? Her er noen nyttige råd på veien.

Før du investerer i en varmepumpe bør du finne ut om dette tiltaket reduserer energibehovet i boligen din mest. Ofte kan tetting av luftlekkasjer, økt isolasjon og skifting av vinduer være like effektivt som å investere i en varmepumpe.

 

Gjennomfører du gode isoleringstiltak i tillegg til å investere i energieffektive oppvarmingsløsninger vil du oppnå absolutt størst effekt og reduksjon i energiforbruket.

 

Dimensjonering

Å ha kontroll over eget energiforbruk er også en fordel. Kunnskap om hvor mye olje eller elektrisitet du bruker, hvor mye du betaler og hvor mye varme som blir produsert gir god oversikt over varmebehovet ditt. Da kan varmepumpeanlegget lettere dimensjoneres, og du får overblikk over hvor mye du kan spare på investeringen.

 

Forhør deg med forhandleren om hvor stor varmepumpe du har behov for i boligen din. En varmepumpe på 6 til 8 kW vil være tilstrekkelig til de fleste hjem.Varmepumpen bør ikke være for liten, da vil varmeeffekten synke kraftig ved lav utetemperatur, i tillegg til at varmepumpen kan gi mer støy og få kortere levetid om den ofte må gå med full effekt. Det kan også være verdt å merke seg at en pumpe med for stor ytelse sjelden vil være mer lønnsomt.

 

Valg av modell

Før du investerer i en varmepumpe bør du sjekke tilgjengelige, seriøse tester av forskjellige leverandørers modeller. Varmepumpen bør ha varmekabel i bunnpannen eller dreneringskanal, og den bør ha trinnløs regulering. Modellen som velges må være tilpasset klimaet der du bor. Noen tåler for eksempel ikke saltholdig luft, som er vanlig langs kysten.

 

Undersøk varmepumpens nominelle, maksimale og minimale varmeeffekt, dens elektriske effektbehov og effekt- eller varmefaktor (COP) ved forskjellige lufttemperaturer. Dette viser deg hvor mange ganger mer varme som avgis i forhold til den elektrisiteten som blir tilført ved forskjellige utetemperaturer. Undersøk spesielt varmepumpens varmefaktor ved lave temperaturer, og hva som er dens laveste driftstemperatur.

 

Velg en varmepumpe som er energieffektiv (har energiklasse A), og som ikke inneholder stoffer som bryter ned ozonlaget, har drivhuseffekt eller er helseskadelige. Varmepumper med arbeidsmediet R-22 bør derfor unngås.

 

Et annet aspekt du bør vurdere er hvor mye støy varmepumpens ute- og innedel avgir.

 

Dersom varmepumpen er svanemerket, betyr det at den er miljøtilpasset og effektiv. En svanemerket varmepumpe gir deg mye varme, men krever lite energi og gir få belastninger for miljøet. I dag er det over 30 svanemerkete varmepumper på det norske markedet. Finn svanemerkete produkter

 

Plassering

Plassering av pumpen handler om hvordan du vil varme opp boligen. En varmepumpe kan enten brukes som punktoppvarmingskilde, det vil si til å varme opp et spesifikt rom, eller til å skape en grunnvarme i boligen.

 

Skal varmepumpen skape grunnvarmen, er det er en fordel om boligen har åpen planløsning. Fordi pumpens innedel er en punktoppvarmingskilde, bør varmluften kunne spres videre til andre rom noenlunde fritt. Om huset er i to eller flere plan kan resultatet likevel bli bra dersom innedelen for eksempel plasseres på nederste plan i boligen i nærheten av en åpen trapp.

 

Å plassere varmepumper i gjennomgangsrom med lite varmebehov er imidlertid lite energieffektivt. Installasjon av flere inneenheter i boligen kan være et bedre valg.

 

Leverandøren du velger vil ha oversikt over hvilke løsninger som kan passe best i din bolig.

 

Tilbud

Innhent tilbud fra flere bedrifter. Få spesifisert totalpris og gjerne produktpris og installasjonspris av pumpe og elektrisk utstyr i tillegg. Forhør deg om hva av installasjonsarbeid, teknisk utrustning og igangkjøring som er inkludert i prisen, og hva som eventuelt kommer i tillegg.

 

Bedrifter som tilbyr komplett installasjon til fast pris er å foretrekke slik at kunde-/leverandørforholdet er klart definert. Å benytte bedrifter som både kan installere og utføre service på varmepumpen anbefales.

 

Noen eksempler på vanlige luft/luft-varmepumpeprodusenter:

 

Toshiba, Panasonic,Daikin,Fujitsu,Carrier,IVT, Mitsubishi Electric, Hitachi, LG og Sanyo.

 

 

KILDER:

Kraftpriser 2009:  Statsistisk Sentralbyrå

 

 

Samarbeidspartnere

Annonse

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy