Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Når du skal investere i pelletskamin

Vi har samlet noen punkter du bør huske på hvis du skal investere i pelletskamin.

Hent inn flere tilbud. Bedrifter som tilbyr å gjennomføre installasjon til fast pris, er å foretrekke. Da er kunde-/leverandørforholdet klart definert.

 

Forhør deg også om elektrisk installasjonsarbeid og tilslutning til pipe er inkludert i prisen. Det kan også være lurt å velge en bedrift som i tillegg kan utføre årlig service på kaminen.

 

Brensel

Brenseltanken må passe til ditt behov for varme.

 

Avhengig av varmebehov rekker 30 kg trepellets opptil ca. 60 timer med oppvarming.

 

På de kaldeste dagene må man regne med å fylle brensel oftere.

 

Pellets får du kjøpt i småsekker på rundt 16 kg eller større kvantum levert på pall eller i bulkbil.

 

Prisen ligger i dag på rundt 3 kroner pr. kg, men varierer i forhold til hvor du befinner deg i landet og hvor mye du kjøper. Før du investerer bør du undersøke brenselstilgangen der du bor.

 

Bedrifter som selger pellets er blant annet Felleskjøpet, Energihuset og Geilo Biobrensel.

 

Automatikk

Be om en demonstrasjon med fyring av ulike modeller. Velg en kamin med lite viftestøy dersom den skal plasseres i nærheten av en sofagruppe eller lignende.

 

Du bør også undersøke de forskjellige modellenes tekniske funksjoner. Pelletskaminer med integrerte termostater som gir mulighet for automatisk oppstart og døgnstyring er en fordel.

 

Plassering

Pelletskaminer er en punktoppvarmingskilde og varmluften bør derfor kunne spres videre til andre rom noenlunde fritt. De fleste modeller har innebygd en konveksjonsvifte som sprer og sirkulerer den varme luften ut i rommet.

 

Skorstein

Fordi pelletskaminer utnytter mye av varmen i brenselet har røykgassen en langt lavere temperatur enn ved olje- eller vedfyring. Dette gjør at røykgassen lettere kondenserer.

 

Nyere piper i Leca og Icopal er som oftest velegnet for bruk av pelletskamin. Har du en gammel skorstein med stor indre diameter må trekken balanseres. Eventuelt kan man redusere pipens diameter ved å installere reduksjonsoverganger for å hindre kondensering. Dette koster om lag 2500 kr per meter og kan bli kostbart dersom du har flere etasjer til utløp over tak.

 

Selskaper som selger og installerer pelletskaminer vil vite om pipen din er egnet.

 

Godkjenning

Pelletskaminen kan først tas i bruk etter at installasjonen er godkjent av en lokal feiemester eller en montør. Alle nylig monterte ildsteder skal også meldes til myndighetene. Forhør deg om bedriften du har valgt gjør dette, hvis ikke kan du gjøre det selv ved å kontakte feievesenet i din kommune.

 

 

 

 

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy