Søk

Meny

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
 •  
 •  
 •  
* :

Fordeler og ulemper

En pelletskamin har både fordeler og ulemper som kan gjøre at man veier for eller mot en investering. Under beskrives noen av disse sidene.

Fordeler

 

 • Fornybart

Erstatter du oljekaminen med en pelletskamin reduserer du dine klimagassutslipp betraktelig.

 

For hver liter fyringsolje som forbrennes slippes det ut minst 2,7 kg CO2.Ved å bytte fra en fossil til en fornybar energikilde reduseres klimagassutslippene med 273 g per kWh.

 

Blant dem som bruker fyringsolje var forbruket til oppvarming omkring 16 900 kWh i 2001. Dette tilsvarer et utslipp på rundt 4600 kg CO2 i året ved gjennomsnittsbruk. Regnes det med en virkningsgrad på 80 prosent er de samlede utslippene på over 5,7 tonn CO2 i året. Til sammenligning slipper en personbil ut rundt 2300 kg CO2 i året.

 

Det må regnes med utslipp av klimagasser i forbindelse med produksjon, transport og forbrenning av trepellets, men en del av dette vil inngå i et fornybart karbonkretsløp der treet omgjør CO2 til oksygen og karbon gjennom fotosyntesen.

 

 • God økonomi og redusert strømforbruk
   

  Prisen på trepellets er lavere enn prisen på parafin og olje, og gir flere kilowattimer for pengene. Les mer om økonomi.


  Eldre oljekaminer har ofte lav virkningsgrad. Er den gamle kaminen din uansett moden for utskiftning innen kort tid vil besparelsen ved å investere i en pelletskamin være betydelig.

  En pelletskamin kan erstatte en større andel av olje- eller strømforbruket enn en vedovn. Den har en jevn, kontinuerlig varmeproduksjon og skal kunne brenne i minst 24 timer uten behov for tilsyn. 

   
 • Høy effekt selv på kalde dager

  Pelletskaminene har høy toppeffekt, i motsetning til luft-luft-varmepumper som ikke alltid vil kunne gi tilstrekkelig varme på de kaldeste dagene.

  Pelletskaminen vil gi den samme varmemengden uansett utetemperatur.

  Dette gjør at man er mindre avhengig av strøm om vinteren når strømprisen er høyest.

 

 • Enkel bruk og god komfort

  Automatisk mater og termostat med nattsenking gir høy komfort og enkel bruk.  

  Kaminene har lukket forbrenning og lav overflatetemperatur. Dette gjør at de er sikre i drift, barnevennlige og at avstandskravene til brennbart materiale er mindre enn for vedovner.

  I tillegg har pelletskaminene ofte svært god forbrenning, noe som gir et godt inneklima.

 

 

Ulemper

 

 • Høy investeringskostnad

Investeringen er større enn for en vedovn eller en parafinkamin. De fleste pelletskaminene ligger prismessig et sted mellom 15 og 40 000 kr.

 

 • Behov for strømtilgang

Pelletskaminer benytter elektrisitet til innmating av brensel, opptenning og til viften som styrer lufttilførselen. Derfor trengs strømtilkobling. Ved opptenning bruker kaminene 250-500 Watt, mens driften ligger mellom 30 og 60 Watt. Enkelte kaminer kan drives av et batteri som kan lades opp med for eksempel solceller.

 

 • Påfylling av brensel

Brenselstanken i pelletskaminen må fylles med pellets. I motstetning til oljekaminer må dette gjøres manuelt. På kalde dager med ekstra stort varmebehov må det kanskje fylles brensel på kaminen annenhver dag. Ellers vil det være nok å etterfylle rundt en gang i uken. Behovet for påfylling vil også være avhengig av størrelsen på kaminens brenselstank. Vær oppmerksom på at det kan støve litt når du fyller trepellets på brenselstanken.

 

 • Arbeid og vedlikehold

I motsetning til parafin og olje inneholder pellets en andel ubrennbart materiale. Derfor må asken fjernes mellom en og to ganger i året, avhengig av type pellets, ovn og forbruk. Askeinnholdet er imidlertid mye lavere enn ved vedfyring, og kun omkring 0,7 % av pelletsen er ubrennbar. Vil du se flammen må asken fjernes fra glass og forbrenningskammer, og sistnevnte må også rengjøres regelmessig. Annethvert år bør service/rengjøring gjøres av fagmann.

 

 

 

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy