Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Fordeler og ulemper

Her kan du lese om fordelene og ulempene med solfangere.

Fordeler

Klimavennlig
Solen er den største fornybare energikilden vi har, og hvert år mottar vi 15 000 ganger mer energi fra solen enn det jordens befolkning bruker i dag. Selv i Norge er solstrålingen 1500 ganger større enn energibruken. Solenergien er fornybar, og den er gratis.

Gir mye varme
Når et solfangersystem dimensjoneres ønsker man vanligvis at det skal dekke rundt 50 prosent av behovet for tappevann. Tar man med romoppvarming vil det dekke 30 prosent av det totale energibehovet. En solfanger er mest effektiv når oppvarmingsbehovet er minst. Behovet for varmt tappevann er derimot like stort hele året, og et solvarmeanlegg kan dekke store deler av dette på sommerstid.

Automatisk
Solfangeranlegget vil ha et styringssystem og krever derfor lite tilsyn. Mange anlegg vil automatisk tømme solfangerne ved fare for frost eller når vannet nærmer seg kokepunktet.

Lite vedlikehold
Solfangere krever generelt svært lite vedlikehold. Noe må imidlertid påregnes dersom plasseringen tilsier at den blir utsatt for mye støv, nedsmussing eller salt fra sjø.

Krever ikke vannbåren varme

Enkle solvarmeanlegg til forbruksvann kan etableres i de fleste typer eneboliger og bostadshus. Du trenger ikke ha et vannbårent varmeanlegg for å kunne installere solfangere.

 

 

Ulemper

Lite utbredt

Selv om interessen for solfangere har økt de siste årene, er denne oppvarmingsløsningen relativt lite utbredt i Norge. Bedrifter som driver med installasjon og reparasjon kan derfor være vanskelig å få tak i.


Lav effekt vinterstid

Et solfangeranlegg har liten effekt når dagene er korte og skyene er tette, selv om det fanger opp noe varme ved overskyet vær. Om vinteren er solinnstrålingen lavere, og man får mindre energi.


Tilgjengelige egnde arealer

Et solfangeranlegg krever at du har egnede og store nok arealer tilgjengelig. Plassen bør være sydvendt.

 

 

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy