Søk

Meny

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Fordeler og ulemper

Vurderer du å investere i en væske/vann-varmepumpe kan du lese mer om fordelene og ulempene her.

Fordeler

Mer klimavennlig enn olje

Erstatter du oljekjelen med en væske/vann-varmepumpe reduserer du klimagassutslippene dine betraktelig.

 

For hver liter fyringsolje som forbrennes slippes det ut over 2,7 kg CO2. Dersom husholdningen bruker 30 000 kWh i året til oppvarming av tappevann og boligarealer utgjør dette klimatiltaket en reduksjon på 11,7 tonn CO2 i året hvis vi regner at oljekjelen har en årsvirkningsgrad på 70 prosent. Til sammenligning slipper en gjennomsnittlig personbil ut rundt 2300 kg CO2 i året.

 

Selv om du med en varmepumpe blir mer avhengig av å bruke elektrisitet til oppvarming, gir den et langt større varmeutbytte av energien som brukes enn de tradisjonelle panelovnene eller elektrokjel/el-kassetter.

 

Bedre lokalmiljø

I motsetning til varmeproduksjon fra forbrenning av olje, pellets eller ved gir varmepumper ingen utslipp av partikler eller NOX. Dette vil være med på å bedre den lokale luftkvaliteten der du bor.

 

God økonomi og redusert strømforbruk

Prisen på et væske/vann-varmepumpeanlegg ligger på mellom 100 000 og 170 000 kroner inkludert montering. Kostnadene avhenger av pumpens kapasitet, hvilken modell du velger og omfanget av installasjonsarbeidet. Derfor bør du kontakte en leverandør eller en rørlegger for å få et mer nøyaktig prisoverslag.

 

Væske/vann-varmepumper har høyere installasjonskostnader enn luftvarmepumpene. Til gjengjeld regnes de for å ha en lenger holdbarhet.

 

Den årlige energibesparelsen for en vanlig enebolig kan ofte ligge på mellom 40 og 70 prosent av energien som tidligere ble benyttet til oppvarming. Hvor mye energi du kan spare vil imidlertid være avhengig av energiforbruket, de klimatiske forholdene og hvordan boligen er utformet.

 

Stabil varmekilde

Fordelen med å benytte sjø, berg eller jord som varmekilde er at de holder jevn temperatur hele året.

 

Varmepumper som benytter uteluft som varmekilde klarer ikke å levere varme ved temperaturer under minus 15 grader. Dette klarer væske/vann-varmepumper. Dermed kan den dekke en større del av oppvarmingsbehovet ditt, spesielt dersom du bor i et område der kjølige vintre er vanlig.

 

Enkel bruk og god komfort

Væske/vann-varmepumper er lette å installere og bruke, og krever generelt mindre arbeid og vedlikehold enn alternativer som pellets- og vedfyring.

 

Du kan enkelt stille inn ulike temperaturnivåer på forskjellige vannsløyfer og programmere inn temperatursenkning om natten og i ferier. Dette gir lavere energiforbruk og høy komfort.

 

Forvarming av tappevann

En væske/vann-varmepumpe kan forvarme tappevann. Fordi varmepumper ikke leverer like høy temperatur på vannet som en oljekjel bør du velge en varmtvannstank med et innebygget elektrisk element. Temperaturen på vannet bør heves til over 65 grader celsius for å unngå oppblomstring av legionella.

 

Ulemper

Betydelige installasjonskostnader

Installasjonskostnadene for væske/vann-varmepumper kan være betydelige og vil variere ut fra hvilken varmekilde du kan benytte og hvor tilgjengelig den er.

 

Bruker du bergvarme må det lages et borehull, skal du bruke jordvarme må jorden graves opp, mens å bruke sjø som varmekilde ofte krever at du bruker dykkere til å plassere kollektoren på sjøbunnen. Bedriften du velger vil kunne gi deg et overslag over kostnadene forbundet med installasjonen.

 

Lavtemperert varmesystem

Det vannbårne varmesystemet ditt er beregnet for høytemperert turvann. Et oljefyringsanlegg leverer vann med en høyere temperatur enn hva en væske/vann-varmepumpe vil gjøre. I svært mange bygg og boliger er imidlertid det gamle varmesystemet overdimensjonert, og en varmepumpe vil kunne levere tilstrekkelig med varme.

 

Dersom en varmepumpe ikke kan levere nok varme til boligen kan noen av de gamle radiatorene erstattes med radiatorer beregnet på lavtemperert turvann. En annen mulighet er å erstatte enkelte radiatorer med viftekonvektorer.

 

 


Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy