Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Tidligere leder i Naturvernforbundet kastet oljefyren på dør

Tidligere leder i Naturvernforbundet Ragnar Vik ville kvitte seg med oljefyren. En energirådgiver gav ham oversikt over alternativene. Valget falt på pellets fordi han slapp å bruke elektrisitet som hovedenergikilde.

Ragnar Vik hadde en gammel oljefyr fra 1951 stående i huset sitt i Oslo. At oljefyren skulle vekk, det var han sikker på. Som tidligere leder i Naturvernforbundet har Vik lenge vært opptatt av naturvern og er en aktiv vassdragverner. Han tok selv kontakt med energirådgiver, Dag Arne Høystad, for å få en oversikt over de forskjellige alternativene på det relativt nye markedet. Her kan du selv se en oversikt.

 

For Vik var ikke den økonomiske innsparingen en hovedfaktor, men heller miljøaspektet. Han så derfor på en rekke alternativer før han bestemte seg for at pellets var veien å gå.

 

-Jeg tok kontakt med Dag Arne, som var til stor hjelp i prosessen med å finne et miljøvennlig og trygt alternativ. Han kunne anbefale flere gode løsninger, samt tilbydere. Valget på pellets falt til slutt ganske naturlig. I tillegg til å slippe oljebrenning, tiltalte det meg at pelletsfyring også eliminerer elektrisitet som primær energikilde. Dette er viktig for en vassdragsverner!

 

Les mer om pellets her.

 

Ragnar Vik (til venstre) og Dag Arne Høystad (til høyre) inspiserer anlegget som har blitt installert etter råd fra den sertifiserte energirådgiveren.
Ragnar Vik (til venstre) og Dag Arne Høystad (til høyre) inspiserer anlegget som har blitt installert etter råd fra den sertifiserte energirådgiveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosess

Vik valgte å bruke Askim & Mysen Rør AS til å utføre arbeidet, noe han på ingen måte angrer i dag.

 

-Jeg kan trygt anbefale Askim & Mysen Rør. Profesjonelle, flinke og arbeidsomme mennesker som gjorde en strålende jobb, sier Vik.

 

Pelletskjelen krever at man gjerne må gjøre litt ekstra i motsetning til f.eks. en varmepumpe, noe Vik ikke ser på som en hindring.

 

- Jevnlige besøk i fyrrommet gir en løpende oppfølging av fyringsbehov og fyringsøkonomi som jeg synes er nyttig. Jeg trives godt med det og prosessen er svært enkel. Når jeg har fylt opp med pellets, kan ovnen gå av seg selv en god stund, slik at man trygt kan reise bort en helg uten bekymring. Om man skulle la være å fylle på når den går tom, så kobles oppvarmingen over til elektrisitet, så man slipper uansett å fryse. Fyrrommet er dessuten svært stillegående, noe som er ganske fint.

 

Pelletstanken rommer 350 liter, så han kan fylle godt hver gang.
Pelletstanken rommer 350 liter, så han kan fylle godt hver gang.

 

 

Økonomi

-Innsparing var aldri et stort fokus. Jeg ville først og fremst slutte å fyre med olje. Jeg fikk også en fin pris på hele prosessen fra Askim & Mysen Rør. Jeg betalte 40.000 for å fjerne den gamle oljefyren, og 100.000 for den nye pelletskjelen. Jeg søkte også støtte fra Oslo kommune, hvor jeg fikk 36.000 for utbyttingen.

 

- Om jeg sparer strøm og penger? Sikkert nok, men det har jeg ikke regnet så nøye på. Det var som nevnt heller ikke det viktigste, påpeker Vik.

 

Pellets kjøper Vik for tiden hos en lokal forhandler i Oslo. Utfordringen så langt har vært å finne en leverandør som gjør bulkleveranser inn til gårdsplassen.

 

-Det blir trangt for de som leverer bulkleveranser å komme gjennom porten hos meg og ned oppkjørselen, så det blir stort sett leveranse på pall, 52 sekker på 16kg hver.

 

Ned i kjelleren ligger pelletssekkene pent stablet på den ene siden av fyrrommet. Pelletskjelen får en liten påfylling mens vi er på besøk. Han understreker under demonstrasjonen hvor lett det kan gjøres å holde huset varmt. Vik viser oss også askeboksen, som fint holder en sesong uten å måtte tømmes. Når feieren var på besøk fikk han også tilbakemelding på hvor lite avfall kjelen gir fra seg.

 

-Jeg er skikkelig fornøyd med valget av oppvarmingskilde. Pellets er et godt alternativ til oljefyr. Komfort, miljøhensyn og arbeidsmengde er det lite å utsette på, bekrefter Vik.

 

Pellets er enkelt å håndtere og kan stables fint i fyrrommet, sier Ragnar Vik.
Pellets er enkelt å håndtere og kan stables fint i fyrrommet, sier Ragnar Vik.

 

 

Rådgivning

Energirådgiver Dag Arne Høystad anbefaler rådgivning i forkant av energiinstallasjoner.

-Det er en balanse mellom energianlegget og varmetap i bygget. Derfor er det lurt å se på hvordan man kan redusere varmetapet i boligen først. For mange er det vanskelig å vite hvor de skal begynne, og hvilken effekt ulike tiltak vil ha. En fagperson vil se på hvilke løsninger som vil passe best for din husstand. Enkle inngrep som å etterisolere loft eller installere energiglass kan utgjøre store forskjeller.  Dette er tiltak som bidrar til økt komfort, og mulighet til å klare seg med et mindre og billigere varmeanlegg. Gamle vannbårne varmeanlegg som er tilpasset høytemperatur fra en fyrkjele, kan ved etterisolering fungere med lavere temperaturer bedre tilpasset varmepumpe, forteller Høystad.

 

Naturvernforbundets energirådgiver Dag Arne Høystad.
Naturvernforbundets energirådgiver Dag Arne Høystad.

Enova lanserte i juni 2013 en ny støtteordning for energirådgivning. Du kan få inntil 5.000 kroner i støtte for å benytte en forhåndsgodkjent energirådgiver som lager en tiltaksplan for oppgradering, og som samtidig energimerker boligen din. Les mer om Enovas støtteordninger her.

 

-Man skal være bevisst på hvilke energirådgivere man velger. Rådgivningen fra Enova er knyttet til tilskuddsordningen "ambisiøs oppgradering". For å komme i betraktning i denne ordningen må i praksis alle husets ytterflater etterisoleres. Beregningsverktøyet som brukes er lite egnet til å vise effekten av enkelttiltak. Om det ikke er aktuelt for deg å oppgradere alt på en gang er det viktig å få en energirådgiver som ikke bare følger Enova-malen slavisk, konstaterer Høystad.

 

 

Installasjonen

Tommy Persson fra Askim & Mysen Rør AS svarer på om pellets er et godt alternativ for fremtiden.

 

- Pellets er et godt valg. De fleste som faser ut olje har vannbårende systemer som er høytemperert. I mange tilfeller kan man også bruke samme kjele som til olje og bare bytte brenner.

 

Når det kommer til antall utskiftning av oljefyrer, kan Persson bekrefte at dette varier fra år til år, men at de i 2013 har byttet ut ca. 30 oljefyrer så langt.

 

-Vi får mange forespørsler om fornybare oppvarmingsalternativer hos oss. Det går nok mest i væske/vann varmepumper. Pellets er likevel et godt alternativ året rundt, bortsett fra de varmeste sommerdagene, da kreves det så lite varme og pellets går best med full hastighet. Å installere pelletskjeler er en enkel prosess og krever ikke store inngrep hos de fleste, forteller Persson.

 

Askim & Mysen Rør AS har erfaring med, og kan levere de fleste fornybare varmeløsningene på markedet. De jobber med varmepumper, sol, pellets og ved, noe som betyr at de i større grad kan velge den fornybare løsningen som vil fungere best i hvert enkelt tilfelle.

 

-Å bytte ut en gammel oljefyr med pellets tar normalt rundt 2 dager, så det er ikke spesielt langtekkelig for deg som huseier, konstaterer Persson som leverer oppvarmingsløsninger i hele Østfold, Oslo og store deler av Akershus.

 

Når huseiere fjerner oljefyrer er de også pliktige til å fjerne oljetanker som ikke er i bruk. Flere av våre Oljefritilbydere leverer denne tjenesten, les mer om dine lokale tilbydere her.

 

Oljefritilbyder Askim & Mysen Rør AS leverer oppvarmingsløsninger i hele Østfold, Oslo og store deler av Akershus.
Oljefritilbyder Askim & Mysen Rør AS leverer oppvarmingsløsninger i hele Østfold, Oslo og store deler av Akershus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oljefri var på bersøk hos Vik høsten 2013.

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy