Søk

Meny

Du er her:

Et eksempel på et passivhus, som er godt isolert, har lite varmetap og derfor et lavt energibehov.

Et eksempel på et passivhus, som er godt isolert, har lite varmetap og derfor et lavt energibehov.

Bo tett for (inne)miljøet!

Tenker du at tette hus er dårlig for helsa? Da kan jeg komme med en god nyhet. Dersom du bygger tett og ventilerer rett vil huset ditt være vennlig mot det indre og det ytre miljøet. Strengere energikrav til bygg kan derfor bidra til bedre helse.

Debattinnlegg skrevet av Kristin Hildre Rørvik, bygg- og forbruksrådgiver i Naturvernforbundet

 

Klimatiltak kan bidra til bedre helse
Myndighetene har foreslått å stramme inn energikravene til bygg, en innstramning som vi i Naturvernforbundet støtter. Energikravene får derimot ikke støtte fra NRK-reportasjen «Klimatiltak i byggebransjen går på helsa laus». Det er synd, fordi en riktigere tittel ville vært: «Klimatiltak i byggebransjen går på den dårlige helsa løs». I følge innemiljøforskerne Sverre Holøs og Eyvind Fredriksen er det nemlig en rekke gode argumenter for at hovedtrekkene i myndighetenes energikrav (tette, velisolerte og mekanisk ventilerte boliger) faktisk bidrar til bedre helse. Det er mye man enda ikke vet om innemiljø og bygg, men i følge Sintefforskerne vet man det følgende:

 • Risikoen for helseskadelige fukt- og muggskader er vesentlig mindre når byggene har god lufttetthet, noe som også sparer energi.
 • Godt luftskifte reduserer trolig risikoen for astma- og allergiutvikling. Balansert ventilasjon med varmegjenvinning er et tiltak som kan sikre økt luftskifte også når det er kaldt ute og filtrere bort luftforurensninger utenfra, samtidig som man sparer energi. 
 • Fyring med ved, kull og olje er en kilde til lokal partikkelforurensning er en av de viktigste grunnene til helseproblemer globalt. Energisparetiltak som reduserer bruk av disse brenslene vil derfor bidra til bedre luftkvalitet.


Hvorfor bygge tett? 
Den mest miljøvennlige energien er den man ikke bruker. Dersom man bygger tettere og etterisolerer hus, trengs mindre energi og brukes til oppvarming. Bra for miljøet, bra for lommeboka og i de fleste tilfeller også bra for helsa.  Et tett bygg, bygd på riktig måte, vil sikre at fuktigheten føres ut av huset og ikke samler seg opp i kalde partier i veggen og bidrar til helseskade. Dersom byggefeil fører til fuktskader vil man vanligvis kunne kreve å få opprettet skaden.


– og hvorfor ventilerer rett?
Når man bygger tettere vil det være ekstra viktig med et ventilasjonssystem som får ut brukt luft og inn frisk luft. I tillegg er det mye energi å spare på at ventilasjonsanlegget er tilpasset behovet til de som brukeren bygget. I nyere leiligheter kan du vanligvis velge lav, normal eller høy ventilasjon alt etter behov. Et godt ventilasjonsanlegg skal gi best mulig inneklima og bruke minst mulig energi. Et balansert ventilasjonsanlegg oppfyller vanligvis begge disse kriteriene. Les mer om balansert ventilasjon og den nye tilskuddsordningen hos Enova.

 
Sjekk om ventilasjonsanlegget fungerer 
Dersom du har vasket og tørket støv i hele huset og likevel opplever at det er dårlig luft, bør du kanskje sjekke om ventilasjonsanlegget fungerer. I noen tilfeller kan det være dårlig vedlikehold slik at det kanskje bare er et filter som skal byttes? I andre tilfeller kan det være mangler ved ventilasjonsanlegget og behov for å tilkalle ekspertise. 


Dersom man har et bygg som er vendt mot sola kan man oppleve at det blir i overkant varmt på sommerstid. Varm luft vil generelt sett oppleves som mindre behagelig enn kald luft, selv om luftkvaliteten er den samme. I de tilfellene vil det kunne være behov for å åpne dører og vinduer «the old fashioned way». Dette problemet håper jeg vi vil se mindre til fremover.

 

God helse og godt miljø – ja, takk begge deler
For jeg drømmer om et samfunn der mennesker og miljø har god «helse». Heldigvis er det også sånn det finnes gode «ja, takk begge deler»-tiltak. Verdens helseorganisasjon (WHO) har skrevet flere rapporter som heter «Helse i grønne økonomier» (engelsk tittel Health in the green economies). Rapportene handler om miljøtiltak som også er gode tiltak for helsa. WHO mener derfor at en del miljøtiltak kan gjøre at man får lavere kostnader på grunn av dårlig helse. Sammendraget av rapporten helse og miljøtiltak i bygg finner du her


Naturvernforbundet og Norges Astma og allergiforbund samarbeider om å synliggjøre miljøtiltak som er til det beste både for helse og miljø. Begge organisasjoner gikk ut å advarte mot lavere avgift på diesel p.g.a. lokal forurensningsfare. 

Naturvernforbundet, Norsk Varme, Miljødirektoratet og Feiermesterne  samarbeider også om å få flere til å skifte ut eldre vedovner med rentbrennende ovner og fyre rett, rett og slett. Dette vil være et godt miljøtiltak som er godt for helsa.

 • PålHuseSki-46

  11.09.2017:

  Informasjonsmøte i Lillehammer torsdag 14. september

  Har du oljefyr og lurer på hvilken løsning du skal velge når forbudet kommer i 2020? Bor du i Lillehammer trenger du ikke lenger fortvile. Kom heller på Biblioteket og lær om de mulighetene du har!

 • PålHuseSki

  10.07.2017:

  Pål vant trygg fjerning av oljetank

  Pål vant trygg fjerning av oljetanken, og vi ble med ham for å se hvordan det gikk tredje- og fjerdegenerasjons oljetankarbeidere tar oljetanken opp igjen.

 • Kake

  21.06.2017:

  Feirer for forbud mot fossil oljefyring

  Endelig har regjeringen bestemt seg. Det blir forbudt å bruke fossil oljefyring til oppvarming, og det både i boliger og næringsbygg.

 • Rugdeveien 14 (8)

  Forbud mot oljefyring - endelig på plass!

  Forbudet mot å fyre med fossil fyringsolje er endelig på plass. Nå må arbeidet med oljefyrutfasingen settes i gang for fullt.

 • Infomøter

  09.05.2017:

  Takk for oppmøtet!

  Vi takker alle som kom på informasjonsmøter om overgang fra fossil oljefyring i Lørenskog, Ringsaker og Hamar i vår. Her finner du mer informasjon om møtene og presentasjonene som ble holdt.

 • Ås oljefri

  19.04.2017:

  Vårens informasjonsmøter blir i Lørenskog, Ringsaker og Hamar

  Lurer du på hvorfor og hvordan du skal sanere oljetanken, og hvilke alternativer du har nå du skal erstatte fossil oljefyring? Da er du hjertelig velkommen på informasjonsmøte!

 • Oljefri Gunhild Nysæther

  27.10.2016:

  Har du lyst til å bli oljefri, men lurer på hvordan?

  Da er du hjertelig velkommen på informasjonsmøte om hvordan og hvorfor du skal erstatte fossil oljefyring med fornybar energi, og sanere oljetanken din.

 • Byggmøte 253

  06.10.2016:

  Regjeringen svikter byggsektoren

  Regjeringens forslag til statsbudsjett vil verken bidra til å fase ut bruken av fyringsolje innen 2020, eller sette i gang den store dugnaden for energisparing vi trenger.

 • Oljetanken heises opp Fotograf Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

  07.07.2016:

  Sier farvel til farlige tanker

  I Stavanger- regionen har stadig flere kuttet ut den gamle oljefyringen. Antall sanerte oljetanker har økt med 1300 prosent på tre år. Nå kan du som ennå ikke har sanert oljetanken din, vinne rens og fjerning av oljetanken din om du lover å ikke fylle den etter 2020.

 • Boligkjøper

  20.04.2016:

  Lurer du på hva du bør gjøre med oljefyren? Velkommen på informasjonsmøte i Røyken

  Vi inviterer til folkemøte i Sekkefabrikken om utskifting av oljefyr sammen med Røyken kommune. Møtet er tirsdag 26.april fra klokken 19.00-21.00 i Sekkefabrikken kulturhus i Slemmestad.

 • Energi-Solenergi-Evenstad-Foto-FUSen-s

  15.04.2016:

  Lavutslippssamfunnet i det blå, naturgrunnlaget trues

  Regjeringens energimelding viser verken vei til lavutslippssamfunnet, hvordan kraftoverskuddet kan brukes til å fase ut fossil energi, eller skåne sårbar natur. Nedslående når man har ventet i 17 år på en helhetlig plan for norsk energipolitikk.

 • Smilende ingeniørstudenter

  22.01.2016:

  Få gratis energiråd!

  Vil du bli energismart og redusere energibehovet og strømregningen din? Ingeniørstudenter ved Høyskolen i Bergen og Universitetet i Agder gir deg nå gode energiråd helt gratis.

 • Hus kåre andersen

  Er ”føre var”, valgte å bytte ut oljefyren

  I nær fremtid kommer oljefyring i privatboliger til å bli forbudt. Oljetanker er også en stor risiko for miljøet ettersom de ofte er gamle og derfor utgjør stor lekkasjefare.

 • Klimatekniker Bodolv Risa, kampanjeansvarlig for Oljefri Rogaland Cathrine Th

  Time kommune helt uten oljefyring

  Time kommune har erstattet all fossil oljefyring i sine egne bygg, og ordfører Reinert Kverneland, miljøvernsjef Eirik Steen Larsen og klimatekniker Bodolv Risa mottok Oljefridiplom av Cathrine Tellnes, kampanjeansvarlig for Oljefri i Rogaland som takk for innsatsen.

 • DSC_0054Nestenalleibåt

  22.11.2015:

  Informasjonsmøter

  Naturvernforbundet arrangerer informasjonsmøter i samarbeid med kommuner, fylkeskommuner og Enova. Presentasjoner og oversikt over kommende informasjonsmøter finner du her.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Viser fra 1 til 15 av totalt 124 artikler
Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy