Søk

Meny

Du er her:

oljetank

Oljetanken kjøres bort fra eiendommen. Foto: Martin Leander Brandtzæg

Forbud mot oljefyring - endelig på plass!

Forbudet mot å fyre med fossil fyringsolje er endelig på plass. Nå må arbeidet med oljefyrutfasingen settes i gang for fullt.

I dag har regjeringen kunngjort at det fra 1. januar 2020 blir forbudt å bruke fossil fyringsolje til oppvarming: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/oljefyr/id2556868/


Fossil oljefyring gir store klimagassutslipp. Nå er det snart 5 år siden myndighetene begynte arbeidet med å gjøre fossil oljefyring forbudt fra og med 2020. I dag ble forskriften vedtatt. 

 

Viktig for klimaet

- Endelig blir vi kvitt disse ineffektive klima- og miljøbombene, sier Martin L. Brandtzæg, prosjektkoordinator for Oljefri i Naturvernforbundet. Han er lettet over at regjeringen endelig har kommet i mål med forbudet. 

 

I 2016 sto oppvarming for utslipp av 1,2 millioner tonn COi Norge. 

 

- Det at et forbud mot fossil fyringsolje er kommet på plass, er avgjørende for at vi får ned klimagassutslippene tilstrekkelig. Norske klimagassutslipp må gå kraftig ned i årene som kommer, og utfasing av oljefyring er et viktig første steg på veien, sier Brandtzæg. 

  

Fortsatt mange oljefyrer 

Naturvernforbundet har siden 2008 jobbet for å prøve å hjelpe boligeiere i gang med å erstatte fossil oljefyring gjennom klimaprosjektet Oljefri. 

 

-Selv om mange allerede har erstattet oljefyren med et fornybart alternativ, bruker fortsatt tusenvis av boliger og bygg fremdeles fossil fyringsolje og parafin til oppvarming. Bolig- og byggeierne har bare tiden og veien når de nå skal finne et egnet fornybart alternativ til oljefyren, sier Brandtzæg. 

Naturvernforbundet oppfordrer de som blir berørt av forbudet om å bruke den gratis nettjenesten oljefri.no for å komme i gang.

 

- På nettsiden finner du informasjon om utfasing av fossil oljefyring og oversikt over alle alternativer og de støtteordningene som finnes. Du kan også komme i kontakt med lokale og kvalitetssikrede energispesialister, som hjelper deg å få jobben gjennomført. På den måten gjør vi det lett og trygt for boligeiere å erstatte oljefyren, sier Brandtzæg.

 

- Det er også viktig regjeringen bidrar mer til at oljefyring opphører i 2020, gjennom informasjonstiltak og annen hjelp til innbyggerne og kommuner for å kvitte seg med oljefyringsanlegg og erstatte dem med bedre alternativ, understreker Brandtzæg.

 

Lønner seg å bli oljefri 

Selv om mange gjør betydelige investeringer når de skal erstatte oljefyren, mener Naturvernforbundet at det i mange tilfeller vil være penger å tjene på å gjennomføre dette klimatiltaket. 

 

- Våre beregninger viser at de aller fleste faktisk vil spare penger på å gå fra fossil oljefyring til en fornybar løsning, sier Brandtzæg.

 

- Selv de dyreste alternativene, der man er nødt til å lånefinansiere investeringen, vil over tid være rimeligere enn å bruke fossil fyringsolje, legger han til. 

 

I mange tilfeller kan man også få økonomisk støtte fra Enova, som gir også økonomisk tilskudd om man erstatter oljefyren med en fornybar løsning.  

 

Ikke sitt på gjerdet! 

Selv om Enova har en egen tilskuddsordning til utfasing av oljefyr og oljetank noen år, har ikke folk strømmet mann av huse for å søke på disse, selv om fossil oljefyring snart blir forbudt. 

 

- Folk har kanskje sittet på gjerdet og ventet på nye og bedre støtteordninger. Vi tror det er viktig å kommunisere at dette trolig ikke vil skje, og at støtteordningene vi nå har mest sannsynlig vil forsvinner i 2020. Jo raskere boligeiere omstiller seg fra fossilt brensel, jo bedre vil de komme ut både økonomisk og miljømessig, sier Brandtzæg.   

 

Han oppfordrer alle oljefyringseiere til å gå i gang med oljefyrutfasingen så raskt som mulig. 

  

FAKTA: 

Utslipp: 

 • Oppvarming av boliger og bygg sto for 1,2 millioner tonn CO2 i 2016. (SSB 2017) 
 • 287 953 tusen liter fyringsolje og parafin ble solgt i 2016. (SSB 2017) 
 • Parafinkamin slipper årlig ut mer klimagasser enn 2 bensinbiler om du brenner 1200 liter. Oljekjelen tilsvarer mer enn 5 bensinbiler (ved bruk av 3000 liter).  
 • Utslippsreduksjonen fra forbudet er estimert til 250 000 tonn – 340 000 tonnCO2 i året (avhengig av om det blir et totalforbud eller ikke). 

Omfang:  

 • Trolig 60 – 80 000 oljefyrer i pribvatboliger, 75 000 parafinkaminer og 
 • Trolig i overkant av 320 000 oljetanker i norske boliger. (Miljødir) 
 • Rundt 20 000 oljefyringsanlegg i yrkesbygg og boligblokker 
 • Rundt 60 – 80 000 oljekjeler, og 60 000 parafinkaminer i boliger. 
 • 129 kommuner kjøper fortsatt fyringsolje. 

 

 

 • Jens

  01.03.2012:

  Stoltenberg snart oljefri!

  En samlet miljøbevegelse og varmebransje har i flere år oppfordret Jens Stoltenberg til å erstatte familiens oljefyr med et mer klimavennlig alternativ. Nå har statsministeren søkt Oslo kommune om støtte til å bli oljefri. Oljefri synes han bør gjøre det lettere for flere å gjøre det samme.

 • Oljefyr nettside

  13.02.2012:

  Norsk fyringsolje er for billig

  Zero har undersøkt avgiftsnivået på fyringsolje i 27 europeiske land. Svensker, Dansker, Nederlendere, Italienere, Portugisere, Romaniere og Ungarere og Bulgarere betaler høyere avgift enn Nordmenn.

 • Geitmyrsveien Nibe varmepumpe

  08.02.2012:

  Mindre oljefyring

  salget av lette fyringsoljer er redusert med 27 % fra 2010 til 2011.

 • 15.11.2011:

  Stiller ut stygg oljetank

  En gammel, rusten oljetank ble i dag morges avduket utenfor Nationaltheatret stasjon. Der skal den inspirere til fjerning av nettopp oljetanker.

 • LonnealleenBoretslag_Oljefri_Foto Terje Heiestad Millimeter Press

  Oljefyrt borettslag? Kom på oljefri-temakveld 23. november!

  Oslo kommune, Hafslund Fjernvarme, Naturvernforbundet, Grønn Hverdag og Boligbyggelaget Usbl inviterer styremedlemmer og beboere i borettslag og sameier til åpen temakveld med oljefritt program.

 • 09.11.2011:

  Se pelletsfyrer i drift

  Mandag 14. november kan du besøke to oljefrie boliger som begge varmes opp av pelletsfyr i kjelleren. Det blir befaring på Sinsen klokken 18 og på Grorud klokken 19.30.

 • Temakveld publikum

  25.10.2011:

  Ivrige huseiere på oljefritemakveld på teknisk museum

  Over 60 huseiere kom for å finne ut hvordan de kan bytte ut oljefyren med fornybar energi 19. oktober. Spørsmålene haglet og vi svarte som best vi kunne!

 • P1040378

  21.10.2011:

  Foajé full av energiinteresse!

  Over 40 personer møtte opp på temakveld om hvordan spare strøm og erstatte miljøskadelig oljefyring med klimavennlig varme i Foajeen til Forum Kino, for å bli klare for den bergenske vinteren.

 • 18.10.2011:

  Møt byggebransjen på Lillestrøm

  Arrangørene forventer opp mot 50.000 besøkende på Bygg Reis Deg-messen som åpner onsdag 19. oktober.

 • Zerokonferansen

  Zerokonferansen: Schwarzenegger, Powerhouse, Giddens og Hedegaard

  Hvordan ser egentlig en grønn økonomi ut? Belastningene på klima og ressurser vokser med den globale befolkningen og økonomisk utvikling.

 • 27.09.2011:

  Inviterer til oljefri-kveld på Kjelsås

  Lurer du på hvordan oljefyren din kan byttes ut med fornybar energi? Onsdag 19. oktober kan du få gode råd.

 • Løken Nordstrand 1(1)

  03.06.2011:

  Oslos miljøpris deles ut til oljefri-ambasadører.

  I år ble Oslo kommunes miljøpris delt ut til Lønnealléen borettslag og til Nordstrand vel og til Johannes Løken som har vært en spydspiss for oljefri på Nordstrand.

 • 30.05.2011:

  Klimagassutslippene øker i Norge

  Utslippene av klimagasser i Norge økte med 4,8 prosent i fjor, etter to år med nedgang. De viktigste sektorene for fjorårets utslippsøkning er veitrafikk og metallindustri.

 • Klimafanfare - Publikum

  26.05.2011:

  Arrangerte Klimafanfare på Festplassen

  For å avslutte Bergen kommunes klimauke ble det fredag 13. mai arrangert Klimafanfare - en musikalsk og faglig hyllest til økt klimaengasjement - på Festplassen

 • Aksjonoljetank 088

  11.05.2011:

  Rustne oljetanker stilles ut på Festplassen

  Naturvernforbundet Hordaland stiller med hjelp fra Vitek ut tre stygge, rustne oljetanker på Festplassen for å vise forbipasserende bergensere hvor skittent det fossile energisystemet er og ønske dem velkommen til Klimafanfare for økt klimainnsats på fredag 13. mai kl. 15.30.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Viser fra 76 til 90 av totalt 124 artikler
Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy