Søk

Meny

Du er her:

evenstad

Lavutslippssamfunnet i det blå, naturgrunnlaget trues

Regjeringens energimelding viser verken vei til lavutslippssamfunnet, hvordan kraftoverskuddet kan brukes til å fase ut fossil energi, eller skåne sårbar natur. Nedslående når man har ventet i 17 år på en helhetlig plan for norsk energipolitikk.

Energieffektivisering ikke prioritert
– Alle er enige om at den mest miljøvennlige energien er den som ikke brukes, og at potensialet for energisparing i praksis utgjør Norges største kraftverk. Den frigjorte energien kan gå til å fase ut fossil energi, bidra til sårt tiltrengte utslippskutt og til å skåne sårbar natur, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

 

Regjeringens mål for effektivisering er også alt for lave. Det begrenser seg stort sett til det de selv mener vil komme uansett, og sammenblandingen mellom et energieffektiviseringsmål og økonomisk vekst er bare uheldig og forvirrende.

 

Vi får heller ikke noe svar på når forbudet mot fossil fyringsolje kan ventes.

 

Uhyrlig vassdragspolitikk
–Energimeldingens forslag om inngrep også i verna vassdrag, er uhyrlige, sier Haltbrekken. Dette kan bidra til å rasere den viktigste vassdragsnaturen vi ennå har igjen. Flertallet på Stortinget kan ikke akseptere at alt det Stortinget, Høyre inkludert, tidligere har lagt til grunn skal undergraves med et pennestrøk. 

 

Ut med subsidierte elsertifikater!
Natruvernforbundet er lettet over at elsertifikatene, som de siste årene har medført et enormt press på naturen gjennom et utall nye tillatelser til vind- og vannkraftutbygginger, blir avviklet etter 2021.
Forslaget om  en nasjonal ramme for vindkraftutbyggingen kan også være smart. – Utbygging av fornybar energi kan ikke gå på bekostning av viktige naturverdier, sier Haltbrekken.

 

Holder oljenæringen utenfor
Regjeringen har valgt å holde hele petroleumssektoren utenfor energimeldingen.
– En energimelding som lukker øynene for oljeelefanten i rommet og ikke tar klimaproblemet på alvor, kan ikke kalles helhetlig, sier Haltbrekken. – Det er vanskelig å få øye på hva regjeringen vil gjøre for å fase ut den fossile energibruken. Med en stadig verre klimakrise blir det påfallende at oljeutvinningen ikke er tema, en sektor som bidrar svært mye og svært negativt til Norges tvilsomme klimaregnskap.

 

Regjeringens energimelding er ikke svaret på klimatrusselen 
Vi vil gjøre alt vi kan for at Stortinget tar ansvar for en klima- og naturvennlig energipolitikk når meldingen skal behandles, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

 • PålHuseSki-46

  11.09.2017:

  Informasjonsmøte i Lillehammer torsdag 14. september

  Har du oljefyr og lurer på hvilken løsning du skal velge når forbudet kommer i 2020? Bor du i Lillehammer trenger du ikke lenger fortvile. Kom heller på Biblioteket og lær om de mulighetene du har!

 • PålHuseSki

  10.07.2017:

  Pål vant trygg fjerning av oljetank

  Pål vant trygg fjerning av oljetanken, og vi ble med ham for å se hvordan det gikk tredje- og fjerdegenerasjons oljetankarbeidere tar oljetanken opp igjen.

 • Kake

  21.06.2017:

  Feirer for forbud mot fossil oljefyring

  Endelig har regjeringen bestemt seg. Det blir forbudt å bruke fossil oljefyring til oppvarming, og det både i boliger og næringsbygg.

 • Rugdeveien 14 (8)

  Forbud mot oljefyring - endelig på plass!

  Forbudet mot å fyre med fossil fyringsolje er endelig på plass. Nå må arbeidet med oljefyrutfasingen settes i gang for fullt.

 • Infomøter

  09.05.2017:

  Takk for oppmøtet!

  Vi takker alle som kom på informasjonsmøter om overgang fra fossil oljefyring i Lørenskog, Ringsaker og Hamar i vår. Her finner du mer informasjon om møtene og presentasjonene som ble holdt.

 • Ås oljefri

  19.04.2017:

  Vårens informasjonsmøter blir i Lørenskog, Ringsaker og Hamar

  Lurer du på hvorfor og hvordan du skal sanere oljetanken, og hvilke alternativer du har nå du skal erstatte fossil oljefyring? Da er du hjertelig velkommen på informasjonsmøte!

 • Oljefri Gunhild Nysæther

  27.10.2016:

  Har du lyst til å bli oljefri, men lurer på hvordan?

  Da er du hjertelig velkommen på informasjonsmøte om hvordan og hvorfor du skal erstatte fossil oljefyring med fornybar energi, og sanere oljetanken din.

 • Byggmøte 253

  06.10.2016:

  Regjeringen svikter byggsektoren

  Regjeringens forslag til statsbudsjett vil verken bidra til å fase ut bruken av fyringsolje innen 2020, eller sette i gang den store dugnaden for energisparing vi trenger.

 • Oljetanken heises opp Fotograf Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

  07.07.2016:

  Sier farvel til farlige tanker

  I Stavanger- regionen har stadig flere kuttet ut den gamle oljefyringen. Antall sanerte oljetanker har økt med 1300 prosent på tre år. Nå kan du som ennå ikke har sanert oljetanken din, vinne rens og fjerning av oljetanken din om du lover å ikke fylle den etter 2020.

 • Boligkjøper

  20.04.2016:

  Lurer du på hva du bør gjøre med oljefyren? Velkommen på informasjonsmøte i Røyken

  Vi inviterer til folkemøte i Sekkefabrikken om utskifting av oljefyr sammen med Røyken kommune. Møtet er tirsdag 26.april fra klokken 19.00-21.00 i Sekkefabrikken kulturhus i Slemmestad.

 • Smilende ingeniørstudenter

  22.01.2016:

  Få gratis energiråd!

  Vil du bli energismart og redusere energibehovet og strømregningen din? Ingeniørstudenter ved Høyskolen i Bergen og Universitetet i Agder gir deg nå gode energiråd helt gratis.

 • Hus kåre andersen

  Er ”føre var”, valgte å bytte ut oljefyren

  I nær fremtid kommer oljefyring i privatboliger til å bli forbudt. Oljetanker er også en stor risiko for miljøet ettersom de ofte er gamle og derfor utgjør stor lekkasjefare.

 • Klimatekniker Bodolv Risa, kampanjeansvarlig for Oljefri Rogaland Cathrine Th

  Time kommune helt uten oljefyring

  Time kommune har erstattet all fossil oljefyring i sine egne bygg, og ordfører Reinert Kverneland, miljøvernsjef Eirik Steen Larsen og klimatekniker Bodolv Risa mottok Oljefridiplom av Cathrine Tellnes, kampanjeansvarlig for Oljefri i Rogaland som takk for innsatsen.

 • DSC_0054Nestenalleibåt

  22.11.2015:

  Informasjonsmøter

  Naturvernforbundet arrangerer informasjonsmøter i samarbeid med kommuner, fylkeskommuner og Enova. Presentasjoner og oversikt over kommende informasjonsmøter finner du her.

 • Passivhus

  03.07.2015:

  Bo tett for (inne)miljøet!

  Tenker du at tette hus er dårlig for helsa? Da kan jeg komme med en god nyhet. Dersom du bygger tett og ventilerer rett vil huset ditt være vennlig mot det indre og det ytre miljøet. Strengere energikrav til bygg kan derfor bidra til bedre helse.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Viser fra 1 til 15 av totalt 124 artikler
Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy