Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :
Huset til Kåre Andersen

Er ”føre var”, valgte å bytte ut oljefyren

I nær fremtid kommer oljefyring i privatboliger til å bli forbudt. Oljetanker er også en stor risiko for miljøet ettersom de ofte er gamle og derfor utgjør stor lekkasjefare.

Informasjon om boligen:

Byggeår:

1972

Areal:

ca. 220 m2

Gammel oppvarmingsløsning:

Oljefyr tilknyttet radiatorer

Ny oppvarmingsløsning:

Luft/luft varmepumpe og luft/vann varmepumpe supplert med elektrisitet.

Installasjonskostnad:

194.600 kr
Enovastøtte: 20.000 kr

Dette kan skape problemer for huseier, og det kan også ende opp i en betydelig kostnad hvis uhellet først er ute. 

 

Kåre Andersen og familien valgte å ta  høyde for dette. Tidligere varmet de opp huset med oljefyring og hadde en oljetank på 3000 liter nedgravd i hagen.

 

Som erstatningsløsning valgte familien en løsning med både luft/vann varmepumpe og luft/luft varmepumpe. Sistnevnte ble installert før de besluttet seg for også å investere i en luft/vann varmepumpe.

 

Kåre Andersen sier at etter de fikk installert luft/vann varmepumpen, så tror han luft/luft varmepumpen strengt tatt er litt overflødig. Han har likevel erfart at denne kan være fin å ha i skuldersesongene før det vannbårne oppvarmingssystemet tas i bruk.

 

 

 

        

Luft-vann-varmepumpen som er innstallert hos Kåre Andersen er fra Mitsubichi

 

 

Effektiv drift

Systemet er relativt nytt, det ble installert tidlig i 2015, så familien holder fremdeles på å finne ut av hvordan det brukes mest effektivt. Foreløpig har de valgt å skru av luft/vann varmepumpen i sommersesongen, da de føler det er unødvendig energibruk når det likevel er varmt og huset trenger minimal oppvarming. Denne sommeren har de derfor kun brukt elektrisitet.

 

Nye og gamle radiatorer

Familien bor i Arendal i en enebolig fra 1972 med boligareal på rundt 220 m2. Hovedårsaken til at valget til ny oppvarmingsløsning  falt på vannbåren varme, var at de kunne bruke store deler av det gamle systemet fra oljefyren, og at de da kunne få varme i badegulvene. De har skiftet ut tre gamle radiatorer med nyere og mer effektive utgaver, utenom disse så er både gamle rør og radiatorer i bruk. Varmepumpen er også tilkoblet varmtvannstank i kjelleren, og varmtvann varmes opp til 50 grader. Resterende oppvarming opp mot 65 grader blir gjort med elektrisitet.

 

De nye, moderne radiatorene fungerer godt.

 

Kåre Andersen er foreløpig veldig fornøyd med det nye systemet. – Det gir en god, jevn og behagelig grunnvarme i huset, sier han. Varmepumpen er i prinsippet nok til å varme opp hele huset, og de har ikke behov for andre oppvarmingsløsninger i tillegg. – Vi har en peis i kjellerstua, men det er mest for hyggens skyld.

 

 

Fikk økonoisk støtte

Totalkostnadene for installeringen av det nye systemet var 194.600 kr, av dette fikk de tilbakebetalt 20.000 kr i Enova støtte. Andersen fikk selv fjernet og kjørt vekk den gamle oljefyren ved god hjelp av et par kamerater, så her sparte han noen kroner. Han sier at det har vært vanskelig og heller ikke så veldig interessant å regne på konkrete besparelser på det nye oppvarmingssystemet. For det første er vintrene på Sørlandskysten veldig variable, sist vinter var veldig mild. For det andre så har han tre døtre som etter hvert har flyttet ut, han tror derfor det er stor variasjon i blant annet varmtvannsforbruket.

 

Kåre Andersen brukte oljefri.no når han skulle skifte oppvarmingsløsning. Han var veldig fornøyd med Varmepumpeservice AS og Sørmiljø Tankrenovasjon AS som han endte opp med å benytte til jobben.

 

Oljefri møtte Kåre Andersen 28.09.2015.

 

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy