Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Erstattet olje med ved i Fanabolig

Kombinert ildsted for ved og olje ble erstattet av en luft-luft-varmepumpe og rentbrennende peisovn. Det gir lavere forbruk og jevnere varme.

Informasjon om boligen:

Bygget: 1967
Areal: ca 250 m2
Gammel oppvarming: kombinert olje- og vedfyrt ildsted og  panelovner
Ny oppvarming og andre tiltak: rentbrennende peisinnsats og luft-luft-varmepumpe og panelovner. (i tillegg til nye vinduer og energieffektiv belysning)
Energiforbruk:

Før tiltak: 34 650 kWh (1/2 favn ved, 1 200 liter olje og 20 000 kWh strøm)

Etter tiltak: ca 19 900 kWh (1 favn ved og 14 600 kWh strøm)

 

Da Helge og Gunhild Nysæther fikk bygget huset sitt på Nesttunhalsen i 1967 var olje både et lettvint og moderne valg. Det kombinerte olje- og vedfyrte ildstedet var i tillegg kompakt og gjorde det mulig for ekteparet å benytte flere energikilder.

 

- Hadde vi visst det vi vet i dag, ville vi aldri valgt den løsningen, forteller Gunhild Haus Nysæther.

 

Ved å bli oljefri har de har redusert klimagassutslippene sine med nesten 4 tonn CO2 i året.

 

Huset har en åpen planløsning over tre "halvnivåer". Det ble tegnet av en arkitekt i familien i bytte mot en fanagenser.

 

 

 

Motivert av å gjøre noe

For Gunhild og Helge har det å bli oljefri og spare energi vært en stegvis prosess, og det har handlet om å begynne med noen skritt i riktig retning. For ekteparet har ikke stoppet med å erstatte oljefyring.

I 2008 startet ekteparet prosessen med å bli oljefri. De investerte i en luft-luft-varmepumpe, og sluttet å bruke olje. Det gamle idstedet ble fortsatt stående, men de fyrte bare med ved og bare på de kaldeste dagene.

 

 

Varmepumpen brukes til å gi grunnvarme i boligen

 

-  Vi reduserte klimagass utslippene våre, men vi brente fortsatt urent og vi fyrte for kråkene. Varmepumpen kjørte vi på full guff om vinteren, sier Gunhild.

 

 

Det kombinerte olje- og vedfyrte ildstedet var gammelt og ueffektivt    

 

Gammelt kombinert ildsted med peis og oljebrenner og ny rentbrennende peisinnsats.

 

Hun gikk også i gang med å bytte ut alle lyspærene i huset med sparepærer. I 2009 erstattet de det kombinerte olje- og vedfyrte ildstedet med en rentbrennende peisovn. Jobben var fort gjort. I løpet av halvannen dag var det gamle, uteffektive ildstedet erstattet, og murveggene tilpasset det nye ildstedet.

 

Det effektive ildstedet har gjort at ekteparet bruker mer ved enn tidligere. De merker stor forskjell på det nye og det gamle ildstedet, og mener at energimengden som leveres kan være opp mot doblet.  At de bruker mer ved gjør også at varmepumpen blir brukt mer effektivt.

 

-   Det var så godt å kunne gjøre noe, foreller Gunhild, og vi fikk lyst til å forstette.

 

I 2010 satte dermed Gunnhild og Helge i gang med å erstatte vinduene i huset. For dem har det vært et poeng å velge energieffektive og løsninger, derfor valgte de 3-lags vinduer med energiglass, og dette har gjort at de har redusert energiforbruket ytterligere, og de har fokusert på at de gjennom disse tiltakene har gitt boligen et løft også for fremtiden.

 

Ekteparet har i flere år resirkulert alt avfall og kompostert matavfall, de reiser aldri med fly, og de har sluttet å bruke bilen. Gunhild håper at de kanskje kan være en inspirasjon for andre, som går med lignende tanker og følelser.

 

-   Det er sånn en glede å kunne gjøre litt. Når du ser at du kan leve på et enkelt vis, uten å overforbruke, så gir det en stor tilfredsstillelse.

 

Økonomi og energiorbruk

Hva har tiltakene til Gunhild og Helge kostet dem, og har de vært lønnsome? Gunhild og Helge brukte ca 34 650 kWh i året, og betalte ca 34 800 kroner for denne energien.

 

Etter at de gjennomførte tiltak, har de nesten halvert energiforbruket sitt, og bruker nå 19 900 kWh, som de betaler 17 800 kroner for.

 

Helge og Gunhild har redusert klimagassutslippene sine med nesten 4 tonn i året, samtidig som også strømforbruket deres er betydelig lavere. Til sammen har de redusert energikostnadene sine med 17 000 kroner i året.

 

 Selv forklarer Gunhild den markante nedgangen i strømforbruket med en større bevissthet. De har blitt flinkere til å varme opp deler av boligen, og de holder temperaturen lavere enn tidligere, og de følger bedre med.

 

Totalt har tiltakene som Gunhild og Helge har gjennomført kostet dem 183 000 kroner. De mener at hele investeringen vil være tilbakebetalt i løpet av 10- 11 år, men at varmepumpen og peisovnen alene ville vært tilbakebetalt i løpet av 3 - 4 år.

 

 

Energiforbruk og kostnader før tiltak:

Energiforbruk og kostnader etter tiltak:

Investeringer:

Parafin: 1200 liter, kostet 13 200 kr

  Lyspærer: 3 000 kr
Ved: ½ mål kostet 1600 kr Ved: 1 mål koster 3200 kr Peisovn: 40 000 kr
Strøm: 20 000 kWh kostet (ca) 20 000 kr Strøm: 14 600 kWh koster (ca) 14 600 kr Varmepumpe: 20 000 kr
Totalt årlig energiforbruk: 34 650 kWh kostet til sammen 34 800 kroner i året. Totalt årlig energiforbruk: 19 900 kWh koster til sammen 17 800 kroner i året. Vinduer: 120 000 kr
    Totalt: 183 000 kr

 

Oljefri var på besøk hos Gunhild og Helge våren 2012.

 

 

 

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy