Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Kom oljelekkasjen i forkjøpet

Johan Roland overtok i 1994 en privatbolig i Kristiansand. Huset hadde oljefyr i kjelleren og nedgravd oljetank i hagen. Fyringsanlegget innendørs ble rask demontert, men den nedgravde oljetanken lå likevel som en bekymring for familien i flere år.

Eneboligen til takstmannen Johan Roland var en privatbolig fra 1963. Roland identifiserte raskt at husets oppvarmingssystem ikke var noe de ville benytte seg av videre. Oljefyren i kjelleren og påfølgende oljetank i hagen ble tatt ut av bruk.

 

-Da vi ikke hadde interesse eller behov for oljefyring, demonterte vi umiddelbart fyringsanlegget innendørs, forteller Roland.

 

Den tilhørende oljetanken ble lokalisert og peilet, hvor de fant ca. 2 cm med olje i bunnen.

 

-Selv om vi visste at den utvendige tanken var «tom», lå den som en gruende bekymring i bakhodet, fortsetter Roland.

 

Roland har i senere tid blitt samarbeidspartner med sitt eget firma i Naturvernforbundets klimaprosjekt Oljefri.

 

-Samarbeidet med Oljefri har med årene gitt meg økt forståelse for farene rundt nedgravde oljetanker. Dette førte også med seg dårlig samvittighet, og tanken måtte jeg tilslutt ta stilling til, sier han.

 

Han bestemte seg for å ta tak og tilkalte Oljefritilbyder, Septikservice AS, for å se nærmere på tanken. De stilte raskt med stor tankbil og kraftig sugeslange. Overdekningsmassen bestående av bl.a. grus, jord og stein ble effektivt sugd opp ved bruk av slangen. Roland presiserer at det virket like lettvint som å bruke støvsugeren i stua.

 

Massene mellom grunnmuren og fjellet er i ferd med å suges bort. De største steinene ble lempet til side med håndkraft.
Massene mellom grunnmuren og fjellet er i ferd med å suges bort. De største steinene ble lempet til side med håndkraft.

 

-Omtrent én meter under terrenget fikk vi øye på tanken. Det viste seg så at tanken vi trodde var mellom 800-1200 liter stor, faktisk var på hele 3000 liter, sier takstmannen forbløffet!

 

Oljetanken av stål, på 3000 liter kommer til syne.
Oljetanken av stål, på 3000 liter kommer til syne.

 

Septikservice AS fortsatte arbeidet og åpnet lokket til tanken helt uproblematisk. I bunnen fant de det Roland beskriver som, en herlig blanding med 50-100 liter parafin og kondensvann. Denne blandingen var en rustrød, oljeluktende gjørme som kunne ha gjort stor skade dersom det kom ut av tanken og inn i grunnmuren.

Tanken er åpnet og oljerestene kan suges opp.
Tanken er åpnet og oljerestene kan suges opp.

 

 

 

En ny spesialbil ble deretter tilkalt og parafinblandingen ble sugd opp. Tanken ble så spylt ren og sugd helt tørr, slik at den skulle være i forsvarlig stand før fjerning. Grunnet tankstørrelsen og den vanskelige beliggenheten, mellom grunnmur og fjell, måtte det også innhentes en kranbil for å avslutte arbeidet.

 

Septikservice AS brukte en stor sugebil til å fjerne massene.
Septikservice AS brukte en stor sugebil til å fjerne massene.

 

 

-Kranbilen ankom raskt og innen få minutter svevde tanken over hagen vår. Den ble deretter kjørt bort til et godkjent spesialmottak for resirkulering, oppsummerer Roland.

 

Kranbil ble nødvendig for å få opp tanken.
Kranbil ble nødvendig for å få opp tanken.

 

 

Den ferdig rengjorte tanken svever over hagen, og blir kjørt bort for metallgjenvinning.
Den ferdig rengjorte tanken svever over hagen, og blir kjørt bort for metallgjenvinning.

 

 

Inntil grunnmuren stod det tilslutt igjen et stort krater, som Roland og hans familie kunne utnytte til å isolere, samt fuktsikre den eksponerte delen av kjellermuren. Septikservice AS fylte så igjen gropen med pukk som ble pumpet og spylt ned i hullet. 

 

Jobben ble unnagjort i løpet av én dag, og hele prosessen uten noen skader på hage eller hus.          

 

-Det viste seg at oljetanken hadde store rustskader, og stedvis svært tynt gods. Heldigvis kom vi en eventuell lekkasje i forkjøpet, noe som helt sikkert ville ha medført både større kostnader og ubeleilighet enn selve fjerningen, avslutter Roland.

 

Huseier er selv ansvarlig for fjerning av nedgravd oljetank om denne ikke er i bruk. Huseier vil også holdes ansvarlig om en lekkasje skulle oppstå.

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy