Søk

Meny

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Energiråd ved boligkjøp

Tenker du på kommende strømregninger når du går på visning? Det kan være mange tusen kroner å spare på å velge en energieffektiv bolig.

Den mest energieffektive eneboligen med energikarakter A og passivhusstandard har et årlig energiforbruk på under 79 kWh per kvadratmeter, mens en typisk bolig fra 1970 kan ha et forbruk på mer enn 300 kWh per kvadratmeter. Er boligen 150 kvadratmeter og man beregner en strømpris på én krone per kWh, gir den effektive boligen årlige energiutgifter på 11 850 kroner, mens 70-tallsboligen gir utgifter på 45 000 kroner.

Enova har laget følgende liste med gode råd ved kjøp av bolig:

1) Sjekk energiattesten
Energikarakteren viser hvor energieffektiv boligen er. Oppvarmingskarakteren viser hvor stor del av oppvarmingen som kan dekkes med andre energibærere enn elektrisitet, olje og gass.

Les mer


2) Varmesystemet
Finnes det alternative oppvarmingskilder eller er boligen ensidig avhengig av strøm til oppvarming? Ved, trepellets eller varmepumpe er miljøvennlige alternativer og reduserer fyringsutgiftene.


3) Luftlekkasjer
Store lekkasjer betyr større strømregning og er en belastning for både husholdningens økonomi og inneklimaet. Nye boliger kan ha utført tetthetskontroll, så spør etter denne.


4) Isolasjon
Hva er isolasjonsstandarden i gulv, vegg, vindu og tak? Oppvarming kan stå for 60 prosent eller mer av energiutgiftene. Godt isolerte hus trenger mindre oppvarming. Finnes det ikke dokumentasjon på at boligen er etterisolert, kan man sjekke standarden fra byggeåret.


5) Vinduer
Vinduene kan stå for 40 prosent av varmetapet via ytterflatene i en bolig. Sjekk om vinduene er skiftet ut nylig og om jobben er gjort forskriftsmessig. Sjekk også at det ikke er luftlekkasjer rundt vinduene og be om faktura på jobben.


6) Ventilasjon
Er det mulig å installere balansert ventilasjon med en god varmegjenvinner? I et godt isolert hus er det viktig at luften byttes ut ofte uten at varmen trekkes ut.


7) Varmestyring
Er oppvarmingssystemet utstyrt med termostater med dag- og nattsenking? Et godt styringssystem som senker temperaturen når folk sover og når boligen ellers ikke er i bruk, reduserer behovet for oppvarming med 15 – 20 prosent.


8) Fyringsutgifter
Hva er det årlige strømforbruket til boligen? Husk å få med forbruk av ved, olje eller andre energikilder i tillegg. Er forbruket svært høyt får du samtidig en indikasjon på dårlig isolasjon og luftlekkasjer.


9) Vedfyring
Ved er en miljøvennlig oppvarmingskilde og en sikkerhet ved strømbrudd. Sjekk når ovnen eller peisinnsatsen er kjøpt og om den har en miljødeklarasjon. De beste rentbrennende ovnene har en virkningsgrad på rundt 80 prosent, mens gamle ovner kan ligge på bare 50 prosent.


10) Varmtvannsbereder
Er berederen stor nok for hele familien? Er den av eldre dato? Nyere beredere er bedre varmeisolert og har da et mindre varmetap.
 

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy