Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Rentbrennende vedovn

Image

 

Har du en olje- eller parafinkamin, men ønsker å benytte et mer klimavennlig brensel? Da kan du vurdere å investere i en rentbrennende vedovn. 

 

 

 

Trevirket du brenner i en vedovn har allerede bundet karbondioksid, og tilveksten vil fortsette å binde CO2. Derfor gir vedfyring, om du har tilgang på lokalprodusert ved, lave klimagassutslipp på lang sikt.

 

Har du mulighet til å hugge din egen ved er det også et rimelig oppvarmingsalternativ.

 

Lavere utslipp

Har du en eldre vedovn eller peisinnsats bør du imidlertid investere i nytt som er rentbrennende. Har du åpen peis bør du investere i en peisinnsats.

 

Moderne vedovner har ikke bare vakker design. Dobbel forbrenning av røykgassen gjør at de har lavere partikkelutslipp enn tradisjonelle ildsteder. Dette bedrer den lokale luftkvaliteten der du bor. Gamle ovner slipper anslagsvis ut seks ganger mer svevestøv enn nye.

 

 

Ikke den beste løsningen i byen

Vedfyring gir likevel partikkelutslipp, og bidrar til lokal luftforurensning. I byer kommer en stor andel av partikkelutslippene fra vedfyring. Bor du i by, eller på et sted som er plaget med dårlig luftkvalitet, bør ikke vedfyring være hovedoppvarmingskilden din.

 

 

Nye effektive ovner

De nye ovnene er mye mer energieffektive enn gamle ovner, og kan ha en virkningsgrad på over 80 prosent. Dette betyr at nesten all varmen overføres til boligen din. Eldre ovner har til sammenligning virkningsgrad på rundt 50 prosent.

 

 

Hva koster det?

En vedovn koster fra 5 000 til 20 000 kroner avhengig av merke og modell.

 

En rimeligere løsning er å montere et etterbrenningssystem til rundt 3000 kroner på den gamle ovnen. Da kan du gjøre det gamle ildstedet ditt rentbrennende.

 

Fyr riktig

For å oppnå optimal forbrenning og varmeutnyttelse må veden du brenner være ren og tørr. Lufttilførselen må være tilstrekkelig. Aldri bruk trevirke som er brannbehandlet eller trykkimpregnert. I nye ovner skal du dessuten tenne i fra toppen, gjerne med en opptenningsbrikett som er rik på energi. Les mer om riktig vedfyring her.

 

 

Ikke alle ovner er godkjent i Norge

Norske myndigheter stiller utslippskrav til ved- og pelletsovner. Utslippskravene er noe strengere enn i EU. Sintef er et av laboratoriene som tester norske ovner. Her er ildstedene som er godkjent av dem. Også Statens Provningsanstalt (Sverige) og Teknologisk Institutt (Danmark) utfører slike tester.

 

Skal du importere et ildsted fra utlandet? Pass på at det tilfredsstiller standardene NS 3059 og 13420, og at produktet er CE merket.

 

 

Svanemerkete vedovner

Som forbruker har du mange muligheter til å fyre på en klimavennlig måte. Svanemerket, det offisielle miljømerket i Norden, viser deg enkelt hvilke vedovner og peiser som er mest miljøtilpasset. En svanemerket ovn gir deg mer varme for mindre ved, og den slipper ut veldig lite partikler i lufta.

 

Det finnes mer enn 150 svanemerkete vedovner og peisinnsatser på det norske markedet.

 

Finn svanemerkete produkter her.

 

 

 

Image

 

Gunhild Nysæther i Fana erstattet et kombinert oljefyrt ildsted med en rentbrennende peisinnsats og luft-luft-varmepumpe. Hun reduserte klimagassutslippene sine betraktelig.

 

Les mer om Gunhild her.

Samarbeidspartnere

Annonse

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy