Søk

Meny

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
 •  
 •  
 •  
* :

Slik fungerer den

Vurderer du å investere i en væske/vann-varmepumpe, eller er du bare nysgjerrig og ønsker å lære mer, finner du informasjon her.

Bergvarmepumpe er en vanlig type væske/vann-varmepumpe. Den henter varme fra grunnfjellet og avgir varmen via et vannbårent distribusjonssystem.
Bergvarmepumpe er en vanlig type væske/vann-varmepumpe. Den henter varme fra grunnfjellet og avgir varmen via et vannbårent distribusjonssystem.

 

Varmepumper er basert på at gasser reagerer på variasjoner i trykk ved å heve eller senke temperaturen.

 

Prosessen går ut på at en væske fordamper når den tilføres energi og avgir energi når den kondenserer. Dette gjør det mulig å flytte varme fra en kald omgivelse (ute), til en varmere omgivelse (inne).

 

 

De viktigste komponentene

 • Arbeidsmedium/ væske
  Et arbeidsmedium/væske med lavt kokepunkt sirkulerer ved hjelp av en pumpe.
   
 • Varmevekslere
  Varmevekslere i form av en fordamper og en kondensator s som gjør at arbeidsmediet henholdsvis tilføres og avgir energi.
   
 • Kompressor og reduksjonsventil
  En kompressor og en reduksjonsventil regulerer trykket på arbeidsmediet slik at det kan avgi og oppta energi.
   
 • Styringsenhet
  En styringsenhet regulerer varmepumpens ytelse.
   
 • Kollektorslange
  En kollektorslange med en sirkulerende væske av etanol og vann. Slangen er i kontakt med varmekilden (jord, sjø, berg) og tar varme opp i seg.

 

I en væske/vann-varmepumpe hentes varmeenergien fra varmekilden via en kollektorslange. Slangen er plassert slik at den kommer i direkte kontakt med varmekilden.

 

Væsken som sirkulerer tar opp varme fra varmekilden og avgir den til varmepumpen via en fordamper. Deretter hever pumpen temperaturen, og varmen avgis til boligen gjennom et vannbårent varmedistribusjonssystem. Et slikt system kan bestå av radiatorer eller vannbåren gulvvarme.

 

 

 

Prinsippskisse av en varmepumpe.
Prinsippskisse av en varmepumpe.

 

I selve varmepumpen benyttes en pumpe for å sirkulere et arbeidsmedium gjennom en lukket rørkrets. Arbeidsmediet er en egnet væske med lavt kokepunkt som vil fordampe ved lave temperaturer. Rørkretsen inneholder en fordamper, en kompressor, en kondensator og en reduksjonsventil.

 

Fordamperen gjør at arbeidsmediet tilføres varmeenergi fra kollektorslangen. Selv om det er minusgrader i luften kan jord, berg og sjø inneholde energi som slangen tar opp og varmepumpen nyttiggjør.

 

I denne delen av rørkretsen har arbeidsmediet lavt trykk. På grunn av dette og arbeidsmediets lave kokepunkt kan væsken fordampe når den tilføres energi fra kollektorslangen. Arbeidsmediet går da over i gassform og sirkulerer videre til kompressoren. Her blir gassen komprimert, og trykket i denne delen av rørkretsen er høyere enn ved fordamperen.

 

Gasser reagerer på endringer i trykk ved å avgi eller oppta varme. Hvis du øker trykket på en gass gjennom å komprimere den, vil du samtidig utvikle varme. I varmepumpens kompressor utnyttes dette prinsippet i praksis, og varmen kan avgis til et vannbårent distribusjonssystem via en kondensator.

 

Når gassen avgir varmeenergien vil den kondensere og bli til væske igjen. Denne sirkulerer i rørkretsen fram til reduksjonsventilen. Her reduseres trykket på arbeidsmediet slik at det kjøles ned og igjen kan ta opp energien fra uteluften i fordamperen.

 

 

Arbeid og Vedlikehold

Varmepumper krever generelt mindre vedlikehold enn oppvarmingsalternativer basert på bioenergi eller fossile energikilder.

 

Det bør utføres service på anlegget mellom hvert andre og fjerde år.

 

 

Samarbeidspartnere

Annonse

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy