Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :
Plane solfangere kan plasseres på taket. Disse er produsert av solarnor.

Plane solfangere kan plasseres på taket. Disse er produsert av solarnor. Foto: Stefan Thiesen

Plane solfangere

Plane solfangere ser nesten ut som sotete vinduer. De består stort sett av isolasjon, dampsperre, absorbator med rørføringer til vann,integrert, eller stripset eller sveiset fast, og dekkglass (ofte antirefleksbehandlet).

En ramme holder alle disse elementene på plass.

 

De plane solfangere har en virkningsgrad på ca 50 %. De har størst effekt under optimale solforhold, og krever en så god plassering som mulig, helst sydvendt og med hellning på mellom 25 og 56 grader. Vær derfor også nøye på at det ikke er noe som skygger for solen på plassen du velger til solfangerne. 

 

De største fordelene med plane solfangere er at de er effektive, robuste og enkle å montere. Estetisk sett kan det også være en fordel med glatte solfangerflater som er enklere å integrere i bygningsmassen.

 

Tradisjonelt er det denne typen solfangere som har vært mest brukt i boliger. 

 

Væskebasert

De væskebaserte solfangerne brukes til oppvarming av bruksvann og/eller til romoppvarming via vannbåren gulvvarme eller radiatorer. Til varmetransport benyttes for eksempel vann, vann-glykol-blanding eller en oljebasert væske som sirkulerer og opptar varme. De fleste plane solfangeranlegg i bolighus er vannbaserte. En av fordelene med å bruke vann er at dette gir driftssikre systemer der vannet trekkes tilbake i varmelageret ved overoppheting.


Luftbasert

I luftbaserte solfangersystemer sørger en luftstrøm for varmetransporten. Vanligvis benyttes den til å forvarme ventilasjonsluft, men den brukes i noen tilfeller til romoppvarming via et kanalystem.

 

Det finnes systemer der hele yttervegger kles med slike solfangere.

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy