Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Foto: Dag Arne Høystad

Vakuumsolfangere

 

Vakuumsolfangere består av en rekke glassrør satt sammen i en rammekonstruksjon til ønsket størrelse.

Solfangeren består av to glassrør med vakuum mellom. Det innerste glassrøret er dekket av en absorbator som øker solinnstrålingen til solfangeren, mens vakuumet mellom de toglass rørene hindrer varmetap, fordi varmeoverføring (med unntak av stråling) ikke skjer gjennom vakuum.

 

Glassrørene inneholder sirkulerende vann under trykk, som fordamper når sollyset treffer solfangeren.

 

Solfangerne plasseres sydvendt på tak eller vegg, hvor de vil absorbere mest mulig solenergi. Fordi vakuumsolfangere ikke har varmetap, er de mer sårbare for tildekking av snø og is. For å forhindre dette kan man velge å ha en brattere hellningsgrad på solfangeren, selv om dette vil gi et lavere energiutbytte.

 

De beste vakuumsolfangerne kan ha en virkningsgrad på 70%.

 

De største fordelene med vakuumsolfangere er den høye virkningsgraden og høyere temperatur på vannet. Vakuumsolfangere gir også større energiutbytte ved lavere og mer diffus solinnstråling enn plane solfangere. Den avrundede formen gjør at de er mindre avhengige av optimal plassering for å utnytte innstrålingen fra solen.

 

Ulempene er at vakuumsolfangere kan være mindre holdbare enn plane solfangere. De koster også noe mer, i tillegg til at det kan være stor forskjell mellom effektive og mindre effektive modeller. Estetisk sett kan det også være vanskeligere å integrere dem i den eksisterende bygningsmassen.

 

 

Heatpipe / tørr overføring

Det finnes flere modeller for hvordan varmen overføres fra absorbatoren til varmtvannet. I en «heatpipe»-modell inneholder vakuumet en liten væskemengde. Denne vil fordampe ved lav temperatur, typisk rundt 30 grader, og stige til toppen av solfangeren. Her sørger en varmeveksler i hvert enkelt vakuumrør for at dampen som kondenserer, avgir varme til en væske som kretser gjennom solvarmesystemet.

 

Direkte gjennomstrømming / våt overføring.

Andre vakuumrørsolfangere har «direkete gjennomstrømming». Da inneholder vakuumrøret et metallrør med sirkulerende væske. På tilsvarende måte som for en plan solfanger overføres varmen til vannet i en akkumulatortank.

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy