Søk

Meny

Du er her:

 Pelletskaminen erstattet en forurensende parafinbrenner.

Pelletskaminen erstattet en forurensende parafinbrenner.

Liten pelletskamin i kjelleren

Familien Hansen/Toeneiet på Søm i Kristiansand var lei av en parafinbrenner som gjorde det alt for varmt i huset på høsten og våren. De byttet ut parafin med pellets, og er storfornøyd.

Informasjon om boligen:
Byggeår: 1970, familien kjøpte huset i 2005
Størrelse: 150 m2 boareal
Oppvarming: Pelletsbrenner i kjeller med kanal som fører varmen opp i stua. Ingen vannbåren varme. Vedovn i kjellerstua. Varmekabler på bad og vaskerom.
Strømforbruk mellom 15.000 og 16.000 kWh/år.
Energisparetiltak Holder på å etterisoliere yttervegger og bytte vinduer.

 

Pellets til oppvarming i privatboliger brukes vanligvis i hus med vannbåren varme. Familien Hansen/Toeneiet har ikke vannbåren varme i sitt hus, men valgte å erstatte parafinbrenneren i kjelleren med en ny pelletsbrenner. Varmen føres opp i stua gjennom en luftekanal.

 

- Vi er kjempefornøyde med pelletsbrenneren. Den er enkel å bruke, og det er mye lettere å regulere varmen på denne enn på den gamle parafinbrenneren, sier Beate Toeneiet.
 

 

 

 

 

 

Pelletsovnen er plassert på samme sted der parafinbrenneren sto tidligere. Varmen sprer til oppholdsrommene gjennom tre nesten usynlige ventiler i vedovnen i stua.

 

Før pelletsbrenneren kom, holdt familien eneboligen varm en hel vinter ved hjelp av vedfyring, med gratis ved fra en kommunal skog. De hadde selvsagt avtale med kommunen for å felle trær. Far i huset Trond Bjarne Hansen syntes det ble litt mye arbeid med å felle, frakte, kappe, kløyve, stable og fyre. Derfor var de motiverte for å gå over til pellets.

 

- Pellets er mye enklere enn ved, forklarer Hansen. – Jeg kjøper pellets på Felleskjøpet i 16-kilossekker. Det er mye enklere enn ved, lettere å bære i hus, enklere fyring, og vi vet hva vi får når vi kjøper tørr pellets.

 

Forrige sørlandske snøvinter gikk familien tom for pellets, og det var litt tungvint å komme av gårde med tilhenger i snøkaoset. Da ble det heller flere småkjøp.  Man får 10% rabatt på pelletsen ved å kjøpe en hel pall. Derfor har de nå kjøpt 3 paller for sikkerhets skyld, og stablet i kjellerboden ved siden av pelletsbrenneren.

 

Tre paller pellets fyller den ene veggen i kjellerboden. Familien fyller pellets i ovnen ca annenhver dag i kalde perioder.

 

For å fyre med pellets fyller man inntil to sekker pellets på ovnen, og trykker på på-knappen. Sekkene veier 16 kilo, og den som ikke kan løfte en hel sekk, kan for eksempel klippe hull i en sekk og fylle litt om ganga. De aller kaldeste dagene går det med en hel sekk pellets, men det er bare i de verste kuldeperiodene at familien må fylle på annenhver dag.

 

Oljefris utsendte Marte Rostvåg Ulltveit-Moe beviser at hun kan løfte 16 kilo.

 

Tennemekanismen til pelletsbrenneren går på strøm, så ved strømbrudd må familien bruke husets to vedovner for å holde varmen. Det kan jo være greit å ha en reserveløsning i bakhånd.

 

Viftemekanismen til pelletsbrenneren sender ut en jevn dur når brenneren er i gang. – Jeg ville ikke hatt den i stua, for den bråker en hel del. Men siden vi hadde mulighet til å ha pelletsbrenneren i kjelleren fungerer det helt fint for oss, sier Beate Toeneiet.

 

De kjøpte pelletsbrenner for fire år siden, og fikk tak i en rimelig utstillingsmodell til 24.000 kroner. Pelletsbrenneren var litt større enn den gamle parafinbrenneren, så de måtte utvide det gamle avlukket til parafinbrenneren. De brukte litt penger på montering av ovnen, og Trond Bjarne Hansen ordnet muring selv. Familien fikk 4.000 kroner i Enova-støtte til kjøp av pelletsovnen.

 

- Jeg tømmer aske innimellom, og så har vi sørvis på ovnen annet hvert år. Det fungerer veldig greit, sier Trond Bjarne Hansen.

 

Det går enkelt å tømme pelletsovnen for aske ved bruk av en støvsuger.

 

- Det er ut å fyre med olje nå. Dessuten ble olja bare dyrere og dyrere. Vi er veldig fornøyd med å ha gått over til pellets, da sparer vi både miljø og penger, sier Trond Bjarne Hansen.

 

 

Oljefri var på besøk hos familien Hansen/Toeneiet i desember 2013.

test CorePublish publiseringsverktøy