Søk

Meny

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning

Bli oljefri og spar energi!

* Opplysninger om boligen:
  •  
  •  
  •  
* :

Vedovn med vannkappe

Image

 

En vedovn med vannkappe kan varme opp både rommet den står i og vann til gulvvarme, radiatorer eller tappevann.

 

 

 

Over 80 prosent av norske boliger har mulighet for vedfyring. Hittil har det imidlertid vært lite utbredt å bruke ved til oppvarming av vann her i landet.

 

 

Varmer vannet

Dersom du har tilgang på billig ved, men ikke plass til eget fyrrom, kan du likevel bruke ved til å varme opp vann til varmtvannskranen, radiatorer, konvektorer eller gulvvarme. Det finnes både dekorative peisinnsatser, vedovner og vedkomfyrer som kan kobles til et vannbåren system. Ved å koble til en akkumulatortank/varmtvannstank kan varmen lagres.

 

 

Mer effektivt

Fordelen med vedovner med vannkappe fremfor vanlige rentbrennende vedovner er at man får en mer langvarig energiutnyttelse. Der man i en vanlig vedovn fyrer opp, og ganske raskt merker at  det blir varmt, og ofte alt for varmt etter en stund, vil mesteparten av energien i en vedovn med vannkappe overføres til det vannbårne varmeanlegget. Her kan man lagre varmen, for å bruke den når man faktisk har behov. I tillegg blir ca 20 % av varmen fordelt til rommet.

 

Dette gjør vedovner med vannkappe mer effektive enn tradisjonelle ildsteder.

 

På kalde vinterdager hvor det fyres ofte og mye, kan det likevel bli for varmt i rommet hvor ovnen er installert. Da er det en fordel at det er litt størrelse på rommet hvor vedovnen er montert, eller åpen romløsning så varmen spres.

 

 

Fleksibelt varmesystem

En vedovn med vannkappe passer godt i et fleksibelt varmesystem, og kan være en fin tilleggsoppvarmingskilde til vannbårne varmepumpeløsninger, eller solfangere på kalde dager.

 

Du kan også koble en vedovn med vannkappe til en mer tradisjonell varmtvannstank/akkumulatortank og bruke bare strøm som tilleggsenergikilde, men huset ditt må ha vannbåren varme for å kunne dra nytte av denne oppvarmingsløsningen.

 

 

Gir partikkelutslipp

Som rentbrennende vedovner har også vedovner med vannkappe betydelige partikkelutslipp. Vi anbefaler derfor ikke dette som en hovedoppvarmingskilde i byen, eller i områder som er plaget med dårlig luftkvalitet.

 

 

Hva koster det?

Selve vedovnen koster et sted mellom 25 og 40 000 kroner. I tillegg til dette må ildstedet monteres og kobles til en akkumulatortank, et vannbårent varmeanlegg og et styringssystem.

 

 

Eksempler på modeller

Vedovner med vannkappe fra Arne Bergli

 

Vedovner med vannkappe fra Ole Chr. Bye

 

Husk at alle vedovner, også de med vannkappe, skal være testet i henhold til NS 3058/59.

 

 

 

 

 

Arild Haukeland og Vibeke Døsvik Haukeland På utsiden av sitt nybygde hus i malingsfritt Osp.
Arild Haukeland og Vibeke Døsvik Haukeland På utsiden av sitt nybygde hus i malingsfritt Osp. Fotograf: Kristin Hildre Rørvik

 

 

Arild Haukeland og Vibeke Døsvik bygget seg et skikkelig miljøhus. En vedkomfyr med vannkappe inngår i det vannbårne varmeanlegget i huset.

 

Les om prosjektet og oppvarmingsløsningen deres her.

 

 

Image
Fotograf: Stein Leidal

 

 

Dag Arne Høystad erstattet oljefyr med et varmeanlegg bestående av vedovn med vannkappe, solfangere og varmepumpe.

 

Les hvordan han har redusert utslippene og energiforbruket sitt her.

 

 

 

 

 

Samarbeidspartnere

Annonser

Annonser

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy