Søk

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud om energisjekk og klimavennlig oppvarming.

Bli oljefri!

  •  
  •  
  •  
Katrine Hesnes Jarnes og mannen Frode jobber for å frigjøre gartneriet fra fossile energikilder.

Katrine Hesnes Jarnes og mannen Frode jobber for å frigjøre gartneriet fra fossile energikilder. Foto: Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Hesnes gartneri er snart helt oljefri

Gartnere må kunne mye om planter. Moderne gartnere som vil drive miljøvennlig må også kunne mye om energi.

Inne i drivhusene på Hesnes gartneri i Grimstad er det sommer nesten hele året. Men sommervarmen skyldes ikke lenger oljefyring.

 

– Målet mitt er at plantekulturene skal ha det optimalt. Da må vi ha god styring på varmen og unngå uventede temperaturforandringer, forklarer Frode Jarnes på Hesnes Gartneri.

 

Gartneriet på Hesnes er en tradisjonsrik familiebedrift som produserer agurker, tomater, paprika, krydderurter og sommerblomster i drivhus. I tillegg har de stor produksjon av jordbær og grønnsaker på friland. Energibehovet for å varme opp de tre drivhusene er stort, men ikke så stort som for tre år siden. Det sørger gardinene for.

 

- Gardinene i drivhusene isolerer mot nattekulda. Disse tynne dukene her reduserer varmetapet fra drivhusene med 60 %, forklarer Katrine Hesnes Jarnes.

 

Hun sammenligner gardinene med å ta på seg en tynn t-skjorte. Da holder du varmen mye lenger enn i bar overkropp.

 

Lagrer varme på tanken

Hesnes Gartneri har hatt flisfyringsanlegg siden 2006, og på de kaldeste dagene får de to leveringer av lokal flis i uka. Men så lenge det er nattekulde er ikke dette nok. Flisfyringsanlegg er tregere enn oljefyringsanlegg, og fyren deres klarer ikke å øke varmeproduksjonen raskt nok når sola går ned om kvelden. Derfor har de tilleggsfyrt med olje og strøm. Men heretter skal de utnytte varmen fra flisa bedre.

 

- Kom og se på akkumulatortanken! sier Frode Jarnes stolt.

 

Han viser vei til den store grønne ti meter høye tanken, og forklarer at flisfyren varmer opp vannet i denne på dagtid. Nå sola så går ned og drivhusene kaller på varme, kan de få energi fra både fyren og akkumulatortanken. På den måten håper Hesnes Gartneri å gjøre seg uavhengig av oljefyren.

 

Miljø og sikkerhet

Det er få drivhus i Norge som har akkumulatortank. Hesnes Gartneri ble rådet til å heller bygge en ekstra flisfyr, for det gir lavere investeringskostnader enn akkumulatortanken. Men folkene på Hesnes tenkte både energisparing og driftssikkerhet.

 

- Hvis noe skulle skje med fyringsanlegget, så er akkumulatortanken et varmemagasin som kan gi oss noen timer ekstra til å foreta reparasjoner, forklarer Frode Jarnes.

 

Ett skritt om gangen

Katrine Hesnes Jarnes understreker at gartneriet ikke er helt oljefri ennå. Derfor skriver hun “Nesten oljefri” på plakaten før hun poserer med persille og basilikum.

 

- Jeg tenker at 2013 er testsesong for å få til optimal sammenheng mellom drivhusenes varmebehov, flisfyren og akkumulatortanken. Målet er å være helt oljefrie i neste sesong, sier Frode Jarnes.

 

På taket til fyrrommet er det plass til solfangere. – På lenge sikt drømmer vi om å la sola varme opp vannet i akkumulatortanken i sommersesongen. Da kan vi redusere fyringsbehovet og innkjøpet av flis. Men dette er en langtidsplan, ting må gjøres skrittvis ettersom vi har råd til å investere, forklarer Frode på Hesnes Gartneri.  

 

Image
Fotograf: Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

AKKUMULERER VARME Denne akkumulatortanken lagrer varme fra fyringa om dagen. Dette gjør at mindre varme forsvinner opp i pipa. Om kvelden får drivhusene varme både fra tanken og fyren, slik at grønnsakene ikke fryser selv om utetemperaturen synker brått.

Støttespillere:

Annonse:

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy