Søk

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud om energisjekk og klimavennlig oppvarming.

Bli oljefri!

  •  
  •  
  •  
Tobias bor i sameiet i Duggveien på Teisen. Han er glad for å være oljefri.

Tobias bor i sameiet i Duggveien på Teisen. Han er glad for å være oljefri. Foto: Andreas Skagestad

Sameie på Teisen ble oljefri med bergvarme

Oljetanken til sameiet på Teisen var lekk. Nå varmes de 12 leilighetene opp med miljøvennlig energi fra berggrunnen i stedet.

Den gule murblokka i Duggveien er fra 1960 - oljefyringens gullalder. Men i 2009 var tiden moden for for å bytte til mer miljøvennlig oppvarming.
- Jeg er glad vi endelig sluttet med den forurensende oljefyringen og er godt fornøyd med varmepumpa, sier Kari Holmsen. Hun bor i tredje etasje og er blokkas vaktmester med spesielt ansvar for fyringsanlegget.

Oljelekkasje kan koste dyrt

Sameiets oljetank lå nedgravd i bakken utenfor vinduet til Holmsen. Tanken manglet inspeksjonsluke, og et firma måtte grave seg ned for å få undersøkt tilstanden. Et ikke helt uvanlig syn møtte dem: etter 50 år i jorden har det rustet hull i ståltanken og litt av oljen hadde lekket ut i grunnen.

 

Image
Fotograf: Andreas Skagestad


- Heldigvis var det en liten lekkasje, men det kostet oss 13 300 kroner å bli kvitt 6,6 tonn forurenset masse fordi det måtte håndteres som spesialavfall, forteller Kari Holmsen.

Ikke alle kommer like billig fra en lekkasje. Forsikringsselskapene melder om 80-90 lekkasjer fra gamle oljetanker i året. Fra 20 000 til flere millioner kroner kan det koste å rydde opp. I noen tilfeller renner olje inn i hus og gjør så stor skade at huset må rives. Lekkasjer kan også skade naboens eiendom, eller forurense vassdrag og drikkevann. Har man ikke har sjekket tanken regelmessig, dekker ikke forsikringen skaden.

Her kan du lese mer om oljetanker.

 

Bergvarmepumpe støttet av kommunen

– Vi måtte ta et valg. Vi sto med lekk tank og gammel, ineffektiv oljefyr. Å kjøpe ny oljetank ville være å kaste penger ut av vinduet. Oljen blir nok ikke billigere framover, slår Kari fast. Hun hadde også fått med seg at Oslo kommune ville oljefyringen til livs, og at det var støtte å få.

En avisannonse for varmepumper vekket beboernes nysgjerrighet. Et infomøte og en firmabefaring overbeviste sameiet om at en bergvarmepumpe med to energibrønner på 200 meter var en oppvarmingsløsning som passet for dem.

- Investeringen på 430 600 kroner ville vært vanskelig å få med alle beboerne på om det ikke hadde vært for støtten fra Oslo kommunes Klima- og energifond, tror Kari Holmsen.
De fikk 69 600 kroner i tilskudd, og et lån som dekket resten av kostnaden. I tillegg dekket kommunen 30 000 kroner av kostnaden på 45 600 kroner for fjerne oljefyren og tanken. Sameiet regner med å ha spart inn investeringen på fem til sju år. Etter det blir oppvarmingen mye billigere.

 

Image
Fotograf: Andreas Skagestad


Elektropluss, som gjorde jobben i Duggveien, er et av firmaene Naturvernforbundet samarbeider med i sitt prosjekt oljefri.no.


Oljefri-temakveld for borettslag
- Takk til sameiet i Duggveien som er blitt oljefritt! De 25 beboerne sparer verden for 37 tonn CO2 i året. Det tilsvarer 18 personbiler, sier Jenny Skagestad i Oslo kommune Bymiljøetaten – Enøk.


 

Støttespillere:

Annonse:

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy