Søk

Du er her:

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud om energisjekk og klimavennlig oppvarming.

Bli oljefri!

  •  
  •  
  •  
Storetveit menighet skiftet fra oljefyr til varmepumpe. Det sparer de både penger og klimagassutslipp på.

Storetveit menighet skiftet fra oljefyr til varmepumpe. Det sparer de både penger og klimagassutslipp på. Foto: Line Kydland

Menighetshus får bergvarme

Menighetshus henter fornybar varme fra fjellgrunnen ved hjelp av tre borehull og en væske/vannvarmepumpe.

Storetveit menighetsråd valgte å erstatte oljefyren i menighetshuset sitt. Nå henter de fornybar varme fra fjellgrunnen ved hjelp av tre borehull og en væske/vannvarmepumpe. Slik sparer de 30 tonn CO2 i året. De sparer også penger fra første dag.

 

Informasjon om bygget:

  • Byggeår: 1953
  • Areal: 937 kvadratmeter
  • Tidligere forbuk til oppvarming: 50 000 kWh elektrisitet og 11 000 liter olje
  • Nytt forbruk til oppvarming:40 000 kWh elektrisitet

Image

 

Storetveit menighetshus er samlingspunktet for Storetveit menighet sitt arbeid. En viktig del av bygget er menighetslokalet, og bygget har en stor menighetssal i første etasje. En barnehage med vel 20 barn holder også til i byggets førsteetasje, mens andre etasje brukes til administrative formål, og inneholder åtte kontorer og et møterom. I byggets kjeller er det lokaler til ungdomsklubb, vaskerom, boder og diverse tekniske rom.

 

Bygget ble tidligere varmet opp gjennom en kombinasjon av oljefyring og elektrisitet. Kontorene til administrasjonen ble i stor grad varmet opp elektrisk, og menighetssalen hadde ikke innlagt vannbåren varme. Oljeforbruket var på 11 000 liter olje i året (tilsvarer 110 000 kWh), og menighet, barnehage og administrasjon brukte ca 60 000 kroner i året på fyringsolje. Strømforbruket var på 80 000 kWh, rundt 50 000 kWh av dette ble brukt til oppvarming.

 

Menighetsrådet valgte å investere i en væske/vann-varmepumpe på 26 kW, som henter varme fra fjellgrunnen ved hjelp av tre borehull på til sammen 503 meter. Varmepumpen vil i løpet av et år hente 90 000 kWh varmeenergi fra fjellet, og bruke 40 000 kWh strøm.

 

Den totale investeringen kom på vel 610 000 kroner. Prosjektet mottok 82 000 kroner i støtte fra Enova gjennom program for lokale energisentraler. Menighetsrådet har beregnet at de med det nye energibehovet varmepumpen vil gi dem, vil komme til spare penger hver måned selv når investeringskostnadene i form av avdrag og rentekostnader på lån tas med.

 

Støttespillere:

Annonse:

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy