Søk

Varmepumper

Med en varmepumpe kan du mer enn halvere energiforbruket til oppvarming. Varmepumpen henter gratis energi fra omgivelsene, hever temperaturen og avgir så varmen til boligen din. Akkurat motsatt av et kjøleskap.

 

Alle varmepumper bygger på det samme prinsippet. Mens ovner og ildsteder lager ny varme, henter varmepumpene istedet allerede eksisterende varme fra omgivelsene, hever temperaturen og avgir varmen til boligen. Sånn sett er en varmepumpe en varmeflytter, og varmeflytting er mer energieffektivt enn varmeproduksjon!

Bruker strøm mer effektivt

Varmepumpen bruker strøm til varmeflyttingen. Den bruker strøm til å hente energien fra omgivelsene, den bruker strøm til å heve temperaturen på dennne energien, og den bruker strøm til å avgi varmen til boligen din. Men den bruker mye mindre energi enn en panelovn eller en oljefyr.

 

Gjennomsnittlig vil en varmepumpe være mer enn dobbelt så effektiv som en panelovn eller oljefyr. Du bruker 1 kWh med strøm, men får 2 - 4 kWh tilbake i form av varme (sett over hele året).

 

Hva er det som skjer?

Varmepumpeen består av en utedel, som henter varmeenergien fra omgivelsene, og en innedel som avgir varmen til boligen. Inne i varmepumpen sirkulerer det en væske som koker og blir til gass ved en veldig lav temperatur.

 

I utedelen møter denne væsken varmepumpens varmekilde, koker og blir til gass. Øker man trykket på en gass - øker man temperaturen, men også kokepunktet. Varmepumpen benytter disse prinsippene. Inne i varmepumpen trykkes gassen sammen, og temperaturen øker. Varmen kan deretter avgis til boligen gjennom innedelen. Da blir gassen væske igjen. Så reduseres trykket og kokepunktet (i en strupventil), og væsken er tilbake i utedelen, der den møter varmekilden, koker og blir til gass.

 

De vanligste varmepumpene er:

Kontakt oss                  Oljefri er drevet av Naturvernforbundet med støtte fra:
Adresse:

Oljefri.no co/ Naturvernforbundet            

Mariboes gate 8, 0183 Oslo

E-post:

Telefon: 23 10 96 10 / 55 30 06 60

 

Sosiale media

Oljefri.no er også på Facebook og Twitter.

 

Om informasjonskapsler (cookies)

test CorePublish publiseringsverktøy