Søk

Meny

Du er her:


Soler seg i ren luft med bergvarmepumpe

Både økonomi og interesse for ingeniørkunsten spilte en rolle da Harald Sleire skiftet ut sin gamle oljefyr. Men det var det å kunne sitte ute på verandaen uten å sotes ned som var tungen på vektskålen.

-Gamle oljefyrer soter, slik er det bare, og lokal forurensing er i seg selv et viktig argument for å få dem fjernet. Før om årene var det bekymringer med bråk og soting fra den gamle oljefyren for  Sleire og familien. Ettersom varmtvannet også var tilkoblet, kunne man på en godværsdag man kunne sitte ute på terassen og sole seg og bli nedsotet. Han er kjempefornøyd med valget han gjorde da han byttet den gamle fyrkjelen med en ny og moderne bergvarmepumpe. -Det er sytalaust for å bruke et vestlandsuttrykk, med denne løsningen er det null bekymringer, sier Sleire

-Jernbaneverket den største utfordringen
Sleire er selv ingeniør og liker tekniske utfordringer. -Jeg er mye ute og reiser og har sett hvilke løsninger de har på for eksempel solteknologi i Europa. Han ville i utgangspunktet installere solfangere hos seg selv, men han vurderte det slik at det ikke var nok kompetanse på dette området i Norge. -Det er imidlertid absolutt mulig å installere dette på et senere tidspunkt, sier han. Det å være ingeniør er en fordel når man skal installere bergvarmepumpe, men det er absolutt overkommelig for andre også. -Her var det, tro det eller ei, Jernbaneverket som var den største utfordringen. Sleires hus er nemlig plassert slik at tunnelen fra Lerkendal til Leangen passerer rett under, og boringa måtte dermed ha en seks graders helling. -Selv om de tekniske utfordringene kan virke som en barriere er det absolutt mulig for alle å gjøre en slik utskifting som vi har gjort.

Muligheter for andre finansieringsordninger
-Støtten vi får for å gjennomføre dette er lav, mener Sleire, kanskje det er en mulighet er å gi folk som installerer slike løsninger lavere el-avgift. En annen mulighet er å tilby klimalån til gunstige betingelser. Selv regner han ut at det hele vil ha betalt seg ned på ca. 12 år. Sleire er imidlertid ikke helt ferdig med prosjektet. Den gamle oljetanken på 3000 liter tar fortsatt opp en tredjedel av snekkerverkstedet i kjelleren (som faktisk er en gjenmurt garasje). -Men det blir det slutt på 4. mai, sier Sleire, da går jeg nemlig inn på oljefri.no og finner en bedrift som kan få den fjernet og renset.
 

test CorePublish publiseringsverktøy