1. Forberedelse:

Skaff en oversikt over energiforbruket ditt. Har du oversikt over forbruket av strøm og parafin/olje over ett år er det tilstrekkelig, men har du flere år er det det beste.
 
Er det tiltak du kan gjøre som vil redusere varmebehovet ditt? Eksempler på dette kan være å etterisolere kaldloft eller bytte ut (eller rehabilitere) gamle vinduer i boligen. Det er også viktig å tenke gjennom om dere har planer eller behov frem i tid som kan påvirke energiforbruket.

Sjekk også hva slags type oljetank du har, hvor gammel den er og hvor den er plassert.
 
 

2. Finn alternativene:

Les deg opp på de ulike alternativene til parafinkamin, gjerne her på oljefri.no. Gjør deg opp noen tanker om hvilken løsning som kan passe for dere og hvilken økonomiske ramme du har.

I de fleste tilfellene vil en luft-luft-varmepumpe, en rentbrennende vedovn, en pelletskamin, eller en kombinasjon av f.eks varmepumpe og ved, eller varmepumpe og pellets være fornuftig. Det er også mulig å gå for helt elektrisk oppvarming.

Her på oljefri.no kan du i tillegg lese oljefrihistorier om andre boligeiere som har skiftet ut oljefyren sin. Du kan også sjekke fyringskalkulatoren vår for å beregne hvor mye du vil spare på å bli oljefri.

Trenger du mer hjelp til å finne alternativene som egner seg best for deg? Start med å få en erfaren installatør på befaring. Det kan også være lurt å få besøk av en energirådgiver. Du kan også ta kontakt med rådgiverne i Enova Svarer.

Undersøk også om du kan få ved å bli oljefri på enova.no.
 
 

3. Be om tilbud og befaring fra flere bedrifter:

Velg bedrifter som har erfaring med fornybar varme, og det å skifte ut fossil oljefyring. 
 
Du kan finne Energispesialister som spesialiserer seg på å installerer fornybare oppvarmingsløsninger her på oljefri.no. Det er enkelt å sende dem en forespørsel. Bare fyll ut skjemaet på forsiden, så tar de kontakt med deg. Det finnes selvfølgelig andre dyktige håndverkere. Undersøk da gjerne økonomi og be om referanser.
 
Boliger er forskjellige - derfor er det også fornuftig å be om en befaring. Kanskje er det andre løsninger enn den du hadde sett for deg som egner seg bedre.
 
Sammenlign tilbudene du får. Det kan være stor forskjell på hva de ulike bedriftene tilbyr deg, og hva som er inkludert i prisen. Etterspør gjerne totalpris på hele jobben som skal gjøres.
 

 

4. Gjennomfør og rapporter:

Selve gjennomføringen tar gjerne noen dager, og noen ganger litt mer. Spesielt hvis det er mange disipliner og firma involvert.

Husk å få oljetanken sanert, og rapporter til kommunen om at den er fjernet. Nedgravde oljetanker som ikke er i bruk skal renses, graves opp og leveres til gjenvinningsstasjon. Her kan du lese mer om sanering av oljetanken.  
 


5. Noen kan få støtte:

Tidligere fikk du støtte fra Enova hvis du fjernet parafinkamin og oljetanken, men nå gis det kun støtte til enkelte oppvarmingsløsninger. På enova.no ser du hva som støttes, hvor mye, og hvilke forutsetninger det er for å få tilskudd. Du kan også bruke Enovas elektroniske søknadsskjema om tiltakene du har valgt kvalifiserer for støtte.