
Mange ville lære hvordan de kan bli oljefri
Det var godt oppmøte på Haugestad da omlag 70 liunger fikk informasjon om utfasing av fossil oljefyring. Lier kommune og Oljefri arrangerte åpent informasjonsmøte om oljefyrutfasing.
- Nå er forbudet mot fossil oljefyring fra 2020 ikke bare varslet, det er formelt vedtatt. Allerede 1. januar 2020 vil det være forbudt å bruke fossil fyringsolje og parafin til å varme opp boliger, og de aller fleste typer bygg også, Sier Silje Østerbø, Informasjonsansvarlig for Oljefri i Naturvernforbundet.
- Da er det mange - også i Lier kommune - som har spørsmål knyttet til hva de bør gjøre, hvilken løsning de bør velge, hva de kan få i støtte, og ikke minst - hvordan de skal gå i gang, sier Østerbø.
Derfor inviterte Lier kommune og Naturvernforbundet gjennom Oljefri.no til åpent informasjonsmøte.
Sendte ut invitasjon
- Vi ønsket å gi innbyggerne våre mer informasjon om overgangen fra fossil oljefyring til fornybar energi og forurensningsfaren tilknyttet den nedgravde oljetanken, sier Ingebjørg Tofte, rådgiver for miljø og samfunn i Lier kommune.
Derfor sendte Lier kommune ut informasjon og invitasjon til liunger som ar registrert som eiere av oljetank. Omlag 200 personer.
Mange møtte opp
Gjennom Oljefri har Naturvernforbundet siden 2010 forsøkt å gjøre det så enkelt og trygt som mulig for boligeiere å erstatte fossil oljefyring.
- Det var veldig kjekt å se at så mange som 70 personer møtte opp på informasjonsmøtet. Det blir jo mye informasjon å ta inn, sier Østerbø. – Da kan en nettside som oljefri.no, hvor man finner den informasjonen man trenger være nyttig, legger hun til.
Hva er alternativene?
- Det er jo mange løsninger å velge mellom for den som skal erstatte fossil olje eller parafin. Det som kan være en gledelig nyhet for de fleste er at en av de dyreste løsningene som regel er den de allerede bruker, nemlig oljefyren, forteller Knut Olav Knudsen, teknisk sjef i KL.
Som ellers i livet er det gjerne dyrt å være fattig når du skal erstatte fossil olje med noe fornybart:
- Det er gjerne de løsningene som koster minst i investering, for eksempel biofyringsolje eller –parafin som blir dyrest i drift. Du kan sikkert få tak i rimelig biofyringsolje, men i boliger bør man velge en foredlet variant, som stort sett koster en del mer. Samtidig vil de løsningene som koster aller mest å investere i, f.eks en bergvarmepumpe gi deg de laveste energikostnadene, forteller han.
Knudsen er også opptatt av å få frem at løsningen man velger aldri er bedre enn hva installatøren gjør den, og anbefaler alle å bruke litt ekstra tid på å finne sin installatør.
Presentasjonene fra informasjonsmøtet finner du under:
Velkommen
v/ Ingebjørg Toft, Miljørådgiver i Lier kommune
Hva er problemet med fossil oljefyring?
v/ Martin L. Brandtzæg, koordinator for Oljefri/Naturvernforbundet
Risiko og ansvar – oljetanker i et forsikringsperspektiv
v/ Anders Johnsen forsikringsselskapet WaterCircles AS
Slik skal oljetanker følges opp i Lier kommune
v/ Jonny Løe, rådgiver i Lier kommune
Fornybare alternativer til fossil oljefyring
v/ Knut Olav Knudsen, teknisk sjef i LK
Presentasjon av Enovas tilskuddsordning ved Oljefri/Naturvernforbundet