Informasjon om boligen
Byggeår: 1936
Areal: ca 230 m2
Gammel oppvarmingsløsning: Oljefyr tilknyttet radiatorer
Ny oppvarmingsløsning: Luft/vann-varmepumpe
Økonomi: Installasjonskostnad 160 000 kr. Enovastøtte 30 000 kr

Villa Engelsgaard er tegnet av bergensarkitekten Per Grieg, og ble bygget i 1936 til ekteparet Engelsgaard. Enkefru Engelsgaard bodde i huset frem til nylig, og villaen er full av detaljer og kjennetegn som er typiske både for arkitekten og tiden. Den regnes som et av de mest typiske Griegvillaene.


- Vi har ønsket å ta vare på så mye som mulig av de originale detaljene i huset, forteller Line Vognstølen. Vi har tenkt at når man eier et hus som dette, er det viktig at vi tar vare på så mye som vi klarer.


Dette fikk også betydning for oppvarmingsløsningen familien valgte. I store deler av boligen er støpejernsradiatorene bygget inn i veggene i forseggjorte skap.


- Vi kunne selvfølgelig ha kvittet oss med alle radiatorene, og valgt en luft/luft-varmepumpe i stedet, men i og med at varmesystemet er bygget som det er, er dette en sentral del av huset, sier hun.

Det eneste rommet der familien har gjort store endringer, er kjøkkenet.


- Som i de fleste kjøkken fra denne tiden var det knøttlite, og tilpasset en tjenestepike og ikke en moderne families behov. Vi måtte slå ned noen vegger, og her har vi gjort flatene lysere og uttrykket mer moderne, forteller Line.


Har aldri hatt det varmere

Etter at familien flyttet inn i Villa Engelsgaard i september, merket de raskt at oljefyren verken var driftssikker eller ga dem nok varme.


- Oljefyren var ikke til å stole på, og vi måtte bruke mye penger på service. I tillegg hadde vi oljelukt i kjelleren. Vi måtte ha flere oljeovner på hjul i gangen, og likevel ble det ikke varmt nok, sier Line.  


I januar fikk de nok, og oljefyren ble erstattet av en luft/vann-varmepumpe. Etter en runde der flere bedrifter var med i vurderingen valgte de Oljefris energispesialist Arna og Åsane Rørleggerservice til å gjøre installasjonen, og har ikke angret på valget.


- Vi var veldig skeptiske til varmepumpen, og hadde faktisk liten tro på at dette kom til å virke optimalt i en så gammel og kald bolig som vår, men det har det gjort, sier Ole Kristian.


Familien visste at gangen hadde for lite varme, så her ble en av radiatorene erstattet med en viftekonvektor. Etter at varmepumpen kom i hus har de ikke trengt ekstra varmekilder.


- Jeg synes vi har fått en behagelig og jevn varme i huset. Det kommer av at vi har kunnet beholde det vannbårne varmesystemet, sier Vognstølen.


Nå planlegger familien å bygge anlegget videre ut:


– Vi ser at det er en del å spare, så nå planlegger vi å koble på dusj og varmtvann også, sier Aarnes.

 

Ikke vanskelig å bli oljefri

Utskiftningen fra kom på rundt 160 000 kroner totalt. En betydelig investering, men familien er overbevist om at det å holde på den gamle oljefyren ville ha kostet mer. Gjennom Enovatilskuddet fikk de også støtte på 30 000 kroner for å ha erstattet oljefyren og investere i en fornybar oppvarmingsløsning.


– Jeg fryktet at det ville bli mye byråkrati, men jeg fylte raskt ut skjemaet, la ved dokumentasjon – og så hadde jeg faktisk pengene på konto etter en dag eller to, forklarer Aarnes.


For familien har det å bli oljefri vært en positiv erfaring.


- Vi tenker som så at går det an å erstatte oljefyring i et kaldt, gammelt murhus som dette, så er det mulig over alt. Kanskje våre erfaringer kan bidra til å gjøre det enklere for andre å gå i gang.

 

 

Oljefri var på besøk hos Line Vognstølen og Ole Kristian Aarnes våren 2015.