Pål Huse ville fjerne oljetanken og fikk vite om Oljefris konkurranse, der vinneren fikk fjernet tanken uten å betale en krone. Det eneste Pål trengte å gjøre for å delta, var å skrive under på at han ville spare miljøet ved å ikke fyre med fossil olje.

- Det var jo enkelt, sa Pål, for han hadde for lengst byttet ut den gamle oljefyren med varmepumpe og vedovn og spart utslipp tilsvarende seks års bilkjøring allerede. Fra 2020 er det dessuten forbud mot å fyre med fossil olje, så å investere i en ny fossil oljefyr ville vært en dårlig investering.

Huse trakk vinnerloddet, og mandag 19. juni kom Miljøvakta AS kjørende med tankbil, verneutstyr og lastebil med en minigraver.


Oljetanken har Pål aldri sett

Ståltanken, som kan romme over 3000 liter olje, ble gravd ned i bakken for 50 år siden. Pål har bare bodd i huset i 25 år.

- Jeg tror at bestefaren min, som eide huset før meg, har tatt et eller annet rundt den, sa Pål. - Men jeg er ikke helt sikker. Jeg har aldri sett den.

- Det er alltid spennende å se hvordan oljetanken ser ut, sa Fred Ytterdahl i Miljøvakta AS.

Noen oljelekkasjer oppdager man nemlig ikke før man graver opp oljetanken og fjerner den. Det kan nemlig være oljelekkasjer under selve tanken, eller oljetanken kan ha et hull, men ligger i leire, slik at det ikke lekker ut i omgivelsene.

- Hvis vi mistenker at det er en form for lekkasje fra oljetanken, så er vi forpliktet til å ta jordprøve, fortalte Fred i Miljøvakta AS.

Vi krysset alle fingrene for at det ikke var noen lekkasje. 
 

 

Oljetankarbeid går i arv


Miljøvakta AS har stilt opp gratis for å gi Pål en sikker fjerning av oljetanken, og de vet hva de holder på med. Fred Ytterdahl er tredjegenerasjons oljetankarbeider, og Stian er fjerdegenerasjons oljetankarbeider. Begge har jobbet med fjerning av oljetanker siden de var små.

Bestefar og oldefar begynte tradisjonen med å installere oljetanker, i den tida da fossil oljefyring ble sett på som en moderne oppvarmingsløsning. Tidene forandrer seg, og far og sønn jobber nå mest med sikker tømming, rensing og fjerning av oljetanker og opprydding av oljelekkasjer.  

 

6 oljelekkasjer bare forrige uke


Bare uka i forveien måtte Miljøvakta rydde opp i seks oljelekkasjer.

- Mange blir veldig overrasket når det skjer en lekkasje, sier Fred.

- De tenker ikke over at oljetanken ligger i bakken, eller at det er de som står ansvarlig. Det er mange triste skjebner bak de som opplever oljelekkasjer, derfor vil jeg ikke gå i detalj. Men oljelekkasjene kan koste fra 15 000 til millioner av kroner å rydde opp i.

Pål har fått med seg at han er ansvarlig for oljetanken, og var godt fornøyd med å få den tømt, renset og fjernet. Han brukte den jo ikke uansett.  

 

Mann i oljetank

Stian og Fred gravde frem mannlokket til tanken. Det heter mannlokk fordi du kan ta av lokket og se et hull stort nok til at en slank mann som Arne kan krype oppi. Arne har krøpet inn i tanker for å rense dem i omlag 15 år, de siste årene for Miljøvakta AS. Av og til er det ikke et mannlokk, da må de lage et hull på egenhånd.

Arne krøp oppi Påls tank med verneutstyr og gassmaske, og tømte og renset den. Fred sto og hjalp ham ved å gi rør til å suge ut oljen fra rør, og tank og kluter og høytrykkspyler for å sørge for at tanken ble ren og pen. Høres dette ut som farlig arbeid? Vel, du må ha egen sertifisering for å få lov til å holde på med sånt, og det har alle oljetank-selskapene i Oljefri.

 

Vi får endelig se hele tanken

Da tanken var tømt, renset og tatt opp fra bakken, ble den inspisert av Arne.

- Denne var i god stand, utbrøt han. - Her er det antikorrosjonsmateriale, og det må ha blitt brukt bedre stål enn det som er vanlig.

- Det sier Arne bare én gang i skuddåret, kunne Stian fortelle. - Det er sjelden han blir så imponert over en tank.

 

Hadde Pål rett?


Pål hadde rett. Hans bestefar hadde tatt noe rundt tanken. Påls største bekymring hadde vært om det ville være et hull igjen i bakken, da firmaet dro. Han hadde ingen grunn til bekymring. Både hullet og oppkjørselen ble fylt med grus.

- Det er ikke noe vi må gjøre, fortalte Stian. - Men vi gjør det som en ekstra service for kundene, for det koster oss så lite ekstra.

Og vipps var Pål fri for både oljefyr og oljetank, og han hadde fått en ny og fin oppkjørsel.

 

 

Oljefri besøkte Pål Huse sommeren 2017.